Σάββατο, 13 Απριλίου 2019, 01:35:50

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΧΡΗΣΤΙΚΑ arrow ΟΑΕΔ 2017 arrow Ηλεκτρονικά από 1-3-2013 η υποβολή εντύπων αρμοδιότητας ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ
Ηλεκτρονικά από 1-3-2013 η υποβολή εντύπων αρμοδιότητας ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ
Πηγή: ΑΠΕ  28/02/13-13:36

Ηλεκτρονικά θα υποβάλουν από αύριο, Παρασκευή 1-3-2013, μετά από απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τα έντυπα αρμοδιότητας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) οι εργοδότες, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα εργοδοτών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Έτσι, τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η ηλεκτρονική διασύνδεση ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, ΟΑΕΔ και ΣΕΠΕ και δεν απαιτείται στο εξής η αυτοπρόσωπη παρουσία των εργοδοτών ή των εκπροσώπων τους στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ ή του ΟΑΕΔ, προκειμένου να υποβάλουν τα σχετικά έντυπα.

Έντυπα αρμοδιότητας ΣΕΠΕ είναι οι πίνακες προσωπικού, οι αναγγελίες υπερωριακής απασχόλησης και οι αιτήσεις για την έγκριση υπερωριακής απασχόλησης. Αντίστοιχα έντυπα αρμοδιότητας ΟΑΕΔ είναι οι αναγγελίες πρόσληψης, οι αναγγελίες οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού, οι καταγγελίες σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου και οι βεβαιώσεις-δηλώσεις εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου.

Στο πληροφοριακό σύστημα, πρόσβαση και δυνατότητα διαχείρισης στα υποβληθέντα στοιχεία θα έχουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ «Μετά από πολλές προσπάθειες που κράτησαν δέκα ολόκληρα χρόνια, παραδίδουμε αύριο ένα ιδιαίτερα σημαντικό "εργαλείο" στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και του νοικοκυρέματος που προωθούμε στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας ότι «από την πρώτη μέρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, έχει θέσει σε ύψιστη προτεραιότητα τη δημιουργία, υλοποίηση και εφαρμογή σημαντικών πολιτικών με θετικό κοινωνικό, οικονομικό πρόσημο».

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «η διασύνδεση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, της εισφοροδιαφυγής, αλλά και της γραφειοκρατίας η οποία αποτελεί τροχοπέδη για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη». «Παράλληλα», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, «μειώνονται οι διοικητικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων και το κόστος συμμόρφωσης των εργοδοτών, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ αποδεσμεύεται σημαντικός αριθμός υπαλλήλων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που θα επικεντρωθούν στον ελεγκτικό και συμφιλιωτικό τους ρόλο».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, το νέο σύστημα περιέχει τέσσερα καινοτομικά στοιχεία, που ενισχύουν την προστασία των εργαζομένων και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Συγκεκριμένα:

- Καθίσταται αδύνατη η συμπλήρωση πεδίων που αφορούν το μισθό ή το ημερομίσθιο εάν αυτός υπολείπεται του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου όπως θεσπίστηκε με το ν. 4093/2012.

- Καθίσταται αδύνατη η συμπλήρωση πεδίων που αφορούν την αναλογία μισθού ή ωρομισθίου για τις περιπτώσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας αν αυτή η αναλογία υπολείπεται της προκύπτουσας από το νόμιμο νομοθετημένο κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο.

- Ειδικά για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας υποχρεούνται πλέον οι εργοδότες να συνυποβάλλουν ηλεκτρονικά όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα που αφορούν τη νόμιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, η άδεια διαμονής για πολίτες τρίτων χωρών.

- Από 1/7/2013 καθίστανται υποχρεωτικά τα δύο νέα έντυπα του Πληροφοριακού Συστήματος Ε9 και Ε10 που αφορούν την ηλεκτρονική υποβολή των Συμβάσεων Εργασίας Μερικής και εκ Περιτροπής εργασίας, καθώς και την υποβολή των Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι, με τις προβλέψεις αυτές, διασφαλίζεται ώστε να μη μπορεί ο εργοδότης να συμφωνήσει με τον εργαζόμενο αμοιβές κατώτερες από τα επίπεδα του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου μισθού, επιτυγχάνεται η παρακολούθηση της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας, ενώ μπαίνουν σοβαρά διοικητικά αναχώματα κατά της αδήλωτης εργασίας.

Η δημιουργία του συγκεκριμένου Πληροφοριακού συστήματος ξεκίνησε το 2003 και παρελήφθη από το υπουργείο Εργασίας το 2006. Έκτοτε παρέμεινε ανενεργό έως τις 15/10/2012 οπότε και ξεκίνησε η πιλοτική του λειτουργία με απόφαση του κ. Βρούτση.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι κατά το διάστημα αυτό το σύστημα λειτούργησε με επιτυχία, ενώ υπήρξε θετική η ανταπόκριση της αγοράς.
     
 
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου