Σάββατο, 13 Απριλίου 2019, 03:09:31

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΧΡΗΣΤΙΚΑ arrow ΟΑΕΔ 2017 arrow Η ΕΕ προτείνει την καθιέρωση ενός ελάχιστου μισθού στους «27»
Η ΕΕ προτείνει την καθιέρωση ενός ελάχιστου μισθού στους «27»
Πηγή: Express.gr

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ,
Κώστας Μοσχονάς

Η ΕΛΛΑΔΑ και η Ιρλανδία αποτελούν «ειδικές περιπτώσεις» στις οποίες έπρεπε πρώτα να γίνουν οικονομικές «διορθώσεις» λόγω υψηλών ελλειμμάτων και έλλειψης παραγωγικότητας και μετά να ακολουθήσουν μέτρα για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης. Αυτό υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή τις προτάσεις της που προβλέπουν την καθιέρωση ενός ελάχιστου μισθού σε όλα τα κράτη-μέλη.

Η εκπρόσωπος του Λάζλο 'Αντορ προσπάθησε χθες να δώσει ορισμένες διευκρινίσεις για τις προτάσεις περί “Συμφώνου απασχόλησης” που θα παρουσιάσει σήμερα ο αρμόδιος επίτροπος. Οι προτάσεις αυτές θέτουν το θέμα της καθιέρωσης του ελάχιστου μισθού στην Ευρώπη των 27, διαφοροποιημένου βέβαια ανάλογα με τη χώρα και την πορεία της οικονομίας της. Οι ερωτήσεις για την αντιμετώπιση που είχε η Ελλάδα (σημαντική μείωση του ελάχιστου μισθού) ήταν αναπόφευκτες. Η εκπρόσωπος του Ούγγρου επιτρόπου υποστήριξε ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία είναι ειδικές περιπτώσεις όπου έπρεπε να ληφθούν μέτρα που ενδεχομένως δεν ενδείκνυνται γενικότερα. Στο σημείο αυτό, η εκπρόσωπος του Λ. 'Αντορ άφησε τον συνάδελφό της Αμαντέο Αλταφάιγ να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν είπε μετά από σειρά λανθασμένων πολιτικών η Ελλάδα εντάχθηκε σε πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση. Και πρόσθεσε ότι λόγω υψηλών ελλειμμάτων και έλλειψης παραγωγικότητας πρώτα έπρεπε να γίνουν “διορθώσεις” και μετά να ληφθούν μέτρα για τη δημιουργία ανάπτυξης και την ενίσχυση της απασχόλησης. Μάλιστα μίλησε για θεαματική αύξηση των μισθών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 10ετία. Για τον Α. Αλταφάιγ υπήρξε μεγάλη απόκλιση μεταξύ αύξησης μισθών και παραγωγικότητας στη χώρα. Κάπου εκεί τελείωσε η παρέμβαση του εκπροσώπου του Ολι Ρεν.

Η Επιτροπή θα προτείνει σήμερα ένα κοκτέιλ προτάσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης, στις οποίες περιλαμβάνεται η καθιέρωση ελάχιστου μισθού, διαφοροποιημένου ανάλογα με τους τομείς. Βέβαια, όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος του Λ. 'Αντορ, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ κοινωνικών εταίρων και να ληφθεί υπόψη από τις κυβερνήσεις η πορεία της οικονομίας της χώρας και το βιοτικό επίπεδο. Δεν συστήνεται, λοιπόν, η δημιουργία “ευρωπαϊκού μοντέλου” ελάχιστου μισθού.

Βέβαια, η αρμοδιότητα της Κομισιόν στην κοινωνική πολιτική των κρατών-μελών είναι μικρή. Τον πρώτο λόγο έχουν οι εθνικές κυβερνήσεις. Η Επιτροπή, όμως, θέλει να ακουστεί η φωνή της και να αρχίσει μία συζήτηση σε μία περίοδο που πληθαίνουν οι απόψεις ότι το χάσμα μεταξύ Βρυξελλών και Ευρωπαίων πολιτών συνεχώς διευρύνεται.
Η Επιτροπή επικαλείται την αύξηση των Ευρωπαίων που ζουν στα όρια της φτώχειας και τη συνεχή αναρρίχηση της ανεργίας. Οι προτάσεις της, όμως, έστω ασαφείς, ενδέχεται να προσκρούσουν στις αντιδράσεις της Γερμανίας, χώρα με υψηλή ανταγωνιστικότητα αλλά και χαμηλούς μισθούς που έχουν οδηγήσει σε μείωση της εσωτερικής ζήτησης. Και φυσικά να ρίξει λάδι στη φωτιά στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

     
 
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου