Σάββατο, 13 Απριλίου 2019, 03:09:39

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΧΡΗΣΤΙΚΑ arrow ΟΑΕΔ 2017 arrow Στα 510-586 ευρώ θα κυμανθούν οι μισθοί για τους νεοεισερχόμενους
Στα 510-586 ευρώ θα κυμανθούν οι μισθοί για τους νεοεισερχόμενους
Πηγή: Express.gr

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ - «κλειδί» αποτελεί η 14η Αυγούστου 2011 για το αν θα μπορεί ο εργοδότης να παρέμβει μονομερώς στις αποδοχές των εργαζομένων των οποίων οι κλαδικές συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν ή καταγγέλθηκαν. Σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργείου Εργασίας, οι κλαδικές συμβάσεις οι οποίες έχουν λήξει έως τις 14 Αυγούστου του 2011 έχουν αυτόματα μετατραπεί σε ατομικές οι οποίες διατηρούν όλους τους όρους της κλαδικής σύμβασης που έληξε.
Από την άλλη πλευρά για τις συμβάσεις που έληξαν από τις 14 Αυγούστου και μετά, δηλαδή μέχρι τις 15 Μαΐου 2012, η μείωση των μισθών θα γίνεται με διευθυντικό δικαίωμα, εφόσον ο εργαζόμενος λαμβάνει αμοιβές υψηλότερες από αυτές που προέβλεπε το κλιμάκιο της κλαδικής του σύμβασης, διατηρώντας δηλαδή 4 επιδόματα (ωριμάσεις, επικινδυνότητας, σπουδών, τέκνων).

Σταδιακά το σύνολο των αμοιβών, είτε οδηγούνται αυτομάτως είτε «πιέζονται» να προσαρμοστούν σταδιακά  –μετά τη 14η Μαΐου– προς τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Δηλαδή, σε ελάχιστους μήνες από σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των μισθών του ιδιωτικού τομέα θα κυμαίνονται μεταξύ των 510 ευρώ, που είναι το όριο για τους νέους κάτω των 25 ετών, και των 586 ευρώ που είναι η νέα μειωμένη κατώτατη αμοιβή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Όλες οι κλαδικές αμοιβές σταδιακά θα συντείνουν προς αυτά τα όρια.
 
Τα σημεία - «κλειδιά» του νέου νόμου
 
1.     Κατώτατος μισθός. Για να έχει ένας εργαζόμενος που καλύπτεται από την ΕΓΣΣΕ μείωση κατά 22%, όπως ορίζει ο νόμος, στον μισθό του, θα πρέπει στη  σύμβασή του να αναγράφεται ότι «αμείβεται με τα κατώτατα όρια της ΕΓΣΣΕ» ή ότι «αμείβεται με μισθό 751 ευρώ που ορίζει η ΕΓΣΣΕ». Τότε γίνεται αυτόματα με διευθυντικό δικαίωμα από τον εργοδότη. Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται «ΕΓΣΣΕ» και αναγράφεται ποσό ή το ποσό που παίρνει ο εργαζόμενος είναι υψηλότερο της εθνικής γενικής έστω και 1 ευρώ, τότε για να υποστεί ο εργαζόμενος τη μείωση του 22% απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του
2.     Κατώτατος μισθός για εργαζόμενους μέχρι 25 ετών. Για τους νέους από 18 ως 25 ετών, άσχετα εάν υπάγονται σε κάποια κλαδική σύμβαση εργασίας ή στην ΕΓΣΣΕ, θα έχουν μείωση 32%. Για αυτούς που εργάζονται ήδη ο μισθός τους θα είναι 510 ευρώ συν επιδόματα και τριετίες που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ.
3.     Κλαδικές συμβάσεις που έληξαν πριν τις 14 Αυγούστου. Όσες συμβάσεις έληξαν πριν τη συγκεκριμένη ημερομηνία ισχύουν επ'Α αόριστον. Δηλαδή ο μισθός και τα επιδόματά τους ισχύουν μέχρι φυσικά να υπάρξει τροποποίηση είτε μέσω νέας κλαδικής σύμβασης είτε μέσω μιας ατομικής σύμβασης. Για παράδειγμα, εάν ένας εργαζόμενος παίρνει 1.000 ευρώ συν επίδομα γάμου διατηρείται ο μισθός αυτός και το επίδομα και μετά τις 14 Μαΐου
4.     Κλαδικές συμβάσεις που έληξαν μετά τις 14 Αυγούστου. Όσες συμβάσεις έληξαν μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία από τις 14 Μαΐου αλλάζουν μισθολογικό καθεστώς. Δηλαδή από τις 14 Μαΐου ο εργοδότης μπορεί με διευθυντικό δικαίωμα (μονομερώς), ήτοι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου, να του μειώσει τον μισθό.
5.     Ωριμάσεις: Νοούνται τα επιδόματα που καταβάλλονται για  το σύνολο του χρόνου υπηρεσίας του εργαζομένου, που έχει διανυθεί στον ίδιο ή  άλλο εργοδότη, δηλαδή της κάθε μισθολογικής κλίμακας (μονοετής, διετής, τριετής κτλ).
6.     «Επίδομα επικινδύνου εργασίας»: Νοούνται τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω των συνθηκών εργασίας, που συνεπάγονται κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή του εργαζομένου.
7.     Ατομικές συμβάσεις. Όσοι εργαζόμενοι υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας τότε φεύγουν από το καθεστώς των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και διαπραγματεύονται τον μισθό τους με τον εργοδότη με βάση την ΕΓΣΣΕ, χωρίς όμως να χάνουν την προϋπηρεσία τους.
8.     Προσλήψεις. Ορίζεται στον νέο νόμο ότι για τους νεοεισερχόμενους οι οποίοι προσλαμβάνονται με ατομικές συμβάσεις εργασίας, καθώς δεν υπάρχει σε ισχύ κλαδική σύμβαση εργασίας, μπορούν να συμφωνήσουν αμοιβές τουλάχιστον στο ύψος των μισθών και ημερομισθίων που ορίζει η ΕΓΣΣΕ. Για όσους έχουν προϋπηρεσία το πάτωμα είναι η ΕΓΣΣΕ συν τις ωριμάσεις τους και τα επιδόματα. 
9.     ΟΜΕΔ. Οι εργαζόμενοι πλέον δεν έχουν το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας στην περίπτωση που οι εργοδότες διαφωνήσουν στην υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Με αυτό τον τρόπο ευνοείται μόνο η υπογραφή ατομικών συμβάσεων και ο κατακερματισμός της αγοράς εργασίας. 
Αργυρώ Μαυρούλη
arma@express.gr
 
     
 
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου