Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 01:40:55

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΧΡΗΣΤΙΚΑ arrow Κτηματολόγιο arrow Επιταχύνεται η δημιουργία του Κτηματολόγιου με τη συνένωση ΟΚΧΕ και Κτηματολόγιο ΑΕ
Επιταχύνεται η δημιουργία του Κτηματολόγιου με τη συνένωση ΟΚΧΕ και Κτηματολόγιο ΑΕ
Πηγή: Express.gr

Με στόχο την επιτάχυνση της δημιουργίας του Κτηματολογίου και με βάση τη γνωμοδότηση των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, που εργάστηκαν πρόσφατα για το συγκεκριμένο θέμα, δημιουργείται το προσεχές διάστημα επιτροπή, η οποία θα εξετάσει, με όρους μάνατζμεντ το εγχείρημα της συνένωσης κάτω από ένα ενιαίο κέλυφος, της Κτηματολόγιο ΑΕ με τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ). Αυτό ανακοίνωσε, σήμερα, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος.

     Η συνένωση των δύο οργανισμών καθίσταται, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, επιτακτική ανάγκη, καθώς παρατηρούνται ήδη σημαντικές καθυστερήσεις στο έργο, το οποίο, με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται να μην μπορεί να ολοκληρωθεί ως το 2020, όπως προκύπτει από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Αιτία είναι αφενός μεν, η εκ παραλλήλου λειτουργία των δύο οργανισμών, που πολλές φορές καθίσταται προβληματική, αφού οι αρμοδιότητές τους σε πολλές περιπτώσεις αλληλοκαλύπτονται ή συγκρούονται, χωρίς να υπάρχει η αναγκαία δικτύωσή τους, και αφετέρου, η πολυπλοκότητα της διαδικασίας των έντεκα φάσεων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση ενός δασικού χάρτη, σε συνδυασμό με τις πολύ «βαριές» τεχνικές προδιαγραφές των μελετών.

     Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο νέος φορέας που θα δημιουργηθεί πρόκειται να στηριχθεί σε δύο βασικούς πυλώνες: ο ένας αφορά στη χαρτογράφηση και τα γεωχωρικά δεδομένα και ο άλλος στο Κτηματολόγιο.

     Η εποπτεία και ο έλεγχος της επιτροπής που θα μελετήσει το εγχείρημα για τη συνένωση, θα ανήκει στο ΥΠΕΚΑ, σε συνδυασμό με την εμπειρογνωμοσύνη της Task Force, ενώ για το νομικό καθεστώς του νέου φορέα θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο νέος φορέας πρόκειται να μελετήσει το σύστημα και να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο των δασικών χαρτών, της χαρτογράφησης κλπ, με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών δυνατοτήτων.

     Ο κ. Λιβιεράτος ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το έργο του Κτηματολογίου δεν μπορεί να είναι ιδιωτικό και ότι οι προσπάθειες που γίνονται από πλευράς του, είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

         Στον σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ βρίσκεται και η μετατροπή των Υποθηκοφυλακίων σε κτηματολογικά γραφεία, ενώ στόχος είναι ο ορθολογικός χειρισμός, η ψηφιοποίησή τους και η απλούστευση της λειτουργίας τους, στα πρότυπα των ΚΕΠ.

     Όσον αφορά το Ρυθμιστικό Σχέδιο, αυτό, σύμφωνα με τον κ. Λιβιεράτο, θα πρέπει να είναι λιτό και με χαρακτήρα νόμου- πλαισίου, ώστε η ανάπτυξη να μη «φοβάται» το περιβάλλον και το αντίστροφο, όπως είπε.

     Αναφορικά με τα θέματα πολεοδομίας, χωροταξίας, αυθαιρέτων, ο υπουργός επισήμανε τις σημαντικές προσπάθειες που γίνονται από τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλαφάτη.

         Υπό διαμόρφωση είναι, εξάλλου, ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός τόσο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης έχει τελειώσει και έχει κατατεθεί, αν και εκφράζεται σκεπτικισμός από ορισμένους φορείς της πόλης, ενώ για το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, που σήμερα ξεπερνά τις 600 σελίδες, γίνονται προσπάθειες να συμπτυχθεί και να απλοποιηθεί, προκειμένου να προωθηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αν και προς το παρόν δεν έχουν κατατεθεί στο ΥΠΕΚΑ ολοκληρωμένα σχέδια, από ορισμένους συναρμόδιους φορείς.

         «Ξεμπλοκάρει» η μετεγκατάσταση του ΥΠΕΚΑ στο Μινιόν

         Με την ενσωμάτωση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, «ξεμπλοκάρει» και η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ στο παλιό κτίριο του Μινιόν, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2013, όπως εκτίμησε ο υπουργός ΠΕΚΑ.

         Ο κ. Λιβιεράτος παραδέχθηκε καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου επειδή, όπως είπε, εκκρεμούσε η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση, ενώ επισήμανε και το έντονο ενδιαφέρον του δήμου Αθηναίων, όπως επίσης και της τοπικής κοινωνίας, για την επιτάχυνσή του.

         Σύμφωνα με πληροφορίες, με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη του κτιρίου και με την αρχιτεκτονική επιμέλεια του Ανδρέα Κούρκουλα και της Μαρίας Κοκκίνου, προετοιμάζεται ριζική αλλαγή στην πρόσοψη του κτιρίου, το οποίο πλέον θα έχει την εικόνα ενός φωτεινού κύβου, με λεντ φωτισμό, προκειμένου να δώσει φως στο κέντρο της πόλης. 
     
 
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου