Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, 09:11:44

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΧΡΗΣΤΙΚΑ arrow Κτηματολόγιο arrow Αιτήσεις από 17/6 - 30/9 για το κτηματολόγιο
Αιτήσεις από 17/6 - 30/9 για το κτηματολόγιο
Ξεκινά από τις 17 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2008 η περίοδος για την υποβολή από τους ιδιοκτήτες των δηλώσεων με τα δικαιώματά τους στα ακίνητα που κατέχουν στις 107 περιοχές που εντάσσονται στο Εθνικό Κτηματολόγιο, καταβάλλοντας παράλληλα το τέλος κτηματογράφησης των 35 ή των 20 ευρώ (για τα κύρια ακίνητα και τους βοηθητικούς χώρους αντίστοιχα). Για όσους κατοικούν στο εξωτερικό η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεών τους λήγει τρεις μήνες αργότερα, δηλαδή στις 30 Δεκεμβρίου 2008. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς ανακοίνωσε χθες πως σε όσους δεν προσέλθουν στα κτηματολογικά γραφεία για να καταθέσουν τη δήλωση δικαιωμάτων ή δεν την αποστείλουν ηλεκτρονικά εντός του χρονικού αυτού περιθωρίου θα τους επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο που θα κυμαίνεται μεταξύ 50 και 1.500 ευρώ. Ο υπουργός ανέφερε πως υπόχρεοι είναι περίπου 3 εκατ. πολίτες και ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα καταγραφούν περί τα 6,7 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας και θα ενταχθούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο 3,1 εκατ. στρέμματα.

Δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους είναι υποχρεωμένα να υποβάλουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία ή οποιαδήποτε άλλη δουλεία) σε ακίνητο που βρίσκεται σε κάποια από τις 107 περιοχές που κτηματογραφούνται. Σημειώνεται πως η δήλωση αφορά όλα τα ακίνητα, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός σχεδίου, είτε είναι αγροτικά είτε αστικά. Επίσης, αφορά όλα τα δικαιώματα πάνω στα ακίνητα, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε περισσότερα του ενός πρόσωπα τότε θα πρέπει να το δηλώσουν ξεχωριστά όλοι όσοι φέρονται ως ιδιοκτήτες του. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να προσέλθουν στα 94 κτηματολογικά γραφεία που λειτουργούν σήμερα ανά την επικράτεια, εκ των οποίων τα 76 είναι νέα και δημιουργήθηκαν με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών όσον αφορά στην υποβολή των δηλώσεών τους. Μαζί με τη δήλωσή τους οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να επισυνάπτουν φωτοαντίγραφο του τίτλου κτήσης (π.χ συμβόλαια) και το αποδεικτικό πληρωμής του πάγιου τέλους κτηματογράφησης. Φυσικά, σε περιπτώσεις που το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενός ακινήτου είναι πιο σύνθετο (π.χ. χρησικτησία ή κληρονομιά) θα απαιτούνται επιπλέον έγγραφα. Oσον αφορά το τέλος κτηματογράφησης, η πληρωμή του είναι υποχρεωτική και απαραίτητη προκειμένου να γίνει δεκτή η δήλωση των δικαιωμάτων. Στις αστικές περιοχές το πάγιο τέλος είναι 35 ευρώ ανά δικαίωμα, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ) που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες το αντίστοιχο τέλος είναι 20 ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, πως στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν περισσότερα των δύο δικαιωμάτων κυριότητας ή δουλείας, καταβάλλουν πάγια τέλη για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων. Η πληρωμή του τέλους γίνεται μέσω των 13 μεγαλύτερων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το αποδεικτικό καταβολής επισυνάπτεται στο έντυπο της δήλωσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, πως η εταιρία Κτηματολόγιο Α.Ε. δίνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης δικαιωμάτων μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr. Σε αυτή την περίπτωση τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα αποστέλλονται ταχυδρομικά στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης και η πληρωμή του πάγιου τέλους πραγματοποιείται με πιστωτική κάρτα. Για τους ομογενείς και όσους ιδιοκτήτες ακινήτων διαμένουν στο εξωτερικό και οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2008, θα μπορούν να το πράξουν είτε με πληρεξούσιο είτε ηλεκτρονικά.

Για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων, το ΥΠΕΧΩΔΕ και η εταιρία Κτηματολόγιο Α.Ε. ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα ειδική καμπάνια, ενώ από τις αρχές Ιουνίου θέτουν σε λειτουργία τον ειδικό τετραψήφιο αριθμό 1015 για την τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πολιτών.

     
 
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου