Κυριακή, 22 Απριλίου 2018, 21:03:10

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Υγεία arrow Τα κατάγματα ισχίου "σκοτώνουν" έναν στους τέσσερις ηλικιωμένους
Τα κατάγματα ισχίου "σκοτώνουν" έναν στους τέσσερις ηλικιωμένους
Δραματικές συνέπειες για τα άτομα τρίτης ηλικίας έχουν τα κατάγματα ισχίου. Σύμφωνα με μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες ποσοστό περίπου 20-25% των ασθενών που έχουν υποστεί κατάγματα της περιοχής του ισχίου και έχουν χειρουργηθεί πεθαίνει κατά το πρώτο έτος μετά το κάταγμα. Το ποσοστό αυτό είναι τραγικά μεγαλύτερο για τους ασθενείς που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον ένα χρόνο μετά το κάταγμα, το 40% των ασθενών αδυνατούν να βαδίσουν χωρίς βοήθεια, και το 80% αδυνατούν να φέρουν εις πέρας τουλάχιστον μία δραστηριότητα απαραίτητη για την καθημερινή τους διαβίωση. Αυτά επισήμανε ο ορθοπαιδικός χειρουργός Κυριάκος Παπαβασιλείου κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οστεοπόρωσης και μεταβολικών νοσημάτων των οστών που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη

    Η συχνότητα εμφάνισης των καταγμάτων ισχίου στην Ελλάδα στην ηλικία των 50 ετών είναι 2,5 γυναίκες και 1,4 άνδρες ανά 10.000 άτομα του γενικού πληθυσμού. O αριθμός αυτός αυξάνεται δραματικά στην ηλικία των 80 ετών και φτάνει στις 108 γυναίκες και στους 58 άνδρες ανά 10.000 άτομα του γενικού πληθυσμού. Ασθενείς που έχουν υποστεί πρόσφατα κατάγματα της περιοχής του ισχίου, καταλαμβάνουν συνήθως το 1/3 των κλινών μιας ορθοπεδικής κλινικής.

    Ο κ Παπαβασιλείου επισήμανε ακόμη ότι η οστεοπόρωση εξελίσσεται σε σιωπηλή επιδημία κυρίως μεταξύ των ηλικιωμένων, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες οικονομικά κοινωνίες. «Το κόστος αντιμετώπισης των οστεοπορωτικών καταγμάτων το 2005 στην Ε.Ε. ήταν 31 δις. ευρώ και αναμένεται να αγγίξει το ιλιγγιώδες ποσό των 76 δις ευρώ το 2050. Μία στις δύο γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες άνω των 50 ετών, θα υποστούν κάποιο κάταγμα κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ζωής τους» πρόσθεσε τονίζοντας παράλληλα ότι ο αριθμός των πολιτών της Ε.Ε. που θα είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών αναμένεται να φτάσει στο 20-25% του συνολικού πληθυσμού το 2025.

    Οι πτώσεις των ηλικιωμένων, από ελαττωμένη νευρομυϊκή συνέργεια, εξαιτίας προβλημάτων όρασης, από οικιακά ατυχήματα, από αυτόματα κατάγματα στην περιοχή του ισχίου από πλήθος παθολογικών προβλημάτων που συνοδεύουν συνήθως την τρίτη ηλικία, έχουν καταστροφικές συνέπειες. Ο συνδυασμός των προαναφερθέντων με τις παρατηρούμενες λόγω ηλικίας και μεταβολικών νοσημάτων αλλαγές στη γεωμετρία των οστών των ηλικιωμένων, προδιαθέτουν για την εκδήλωση οστεοπορωτικών καταγμάτων σε πολλά σημεία του ανθρωπίνου σώματος. Η εκδήλωση ενός κατάγματος, μέσω της θεωρίας του «ντόμινο», πολλαπλασιάζει την πιθανότητα ο ασθενής να υποστεί και άλλα κατάγματα στο μέλλον. 

     
 

Κίνδυνος - θάνατος από λήψη φαρμάκου για τη χοληστερίνη
Δείτε τη διαφήμιση που έκανε 110.000 ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα (video)
Τέσσερις νομούς της Ελλάδας «προτιμά» ο καρκίνος
Στους 108 οι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης Α (Η1Ν1)
Η ελονοσία απειλεί τον μισό πληθυσμό της γης
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου