Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 01:45:05

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Υγεία arrow Eurostat: Παθητικοί καπνιστές οι δύο στους τρεις Ελληνες
Eurostat: Παθητικοί καπνιστές οι δύο στους τρεις Ελληνες
Πηγή: Express.gr
Σχεδόν τα δύο τρίτα (64,2%) του πληθυσμού στην Ελλάδα εκτίθενται καθημερινά σε καπνό σε εσωτερικούς χώρους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα αναδεικνύεται η πρωταθλήτρια του παθητικού καπνίσματος στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ ακολουθεί με διαφορά η Κροατία, με 44,7%. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα με τους περισσότερους καπνιστές, πίσω από τη Βουλγαρία (34,7%), καθώς το 32,6% των πολιτών καπνίζουν. Η Σουηδία αναδεικνύεται η χώρα με τους λιγότερους καπνιστές (16,7%), ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ένας στους 4 πολίτες της ΕΕ άνω των 15 ετών (24%) είναι καπνιστής.

Το παθητικό κάπνισμα εξίσου βλαβερό με το κανονικό

Η έρευνα της Eurostat για το παθητικό κάπνισμα στην Ελλάδα δεν εκπλήσσει τότε επιστήμονες στην χώρα μας. Αντιθέτως, καταδεικνύει το πόσο βλαβερά αποτελέσματα έχει το παθητικό κάπνισμα στην Ελλάδα και κυρίως στην υγεία των πολιτών της.

"Η Ελλάδα είναι η πρώτη στην Ευρώπη σε τέτοιους αριθμούς, λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς των Ελλήνων, οι οποίοι δεν συμμορφώνονται με τους νόμους. Γι αυτό, παραμένουν εξαιρετικά υψηλοί οι αριθμοί που καταγράφονται πλέον για τον καρκίνο του πνεύμονα, και στο μέλλον θα είναι ακόμα υψηλότεροι εάν συνεχίσει να καπνίζει παθητικά ακόμα και ο πληθυσμός που δεν καπνίζει", επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πνευμονολόγος, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» Αναστάσιος Καλλιάνος.

Η χώρας μας είναι και επισήμως πρώτη στο παθητικό κάπνισμα. Το 64,2% των Ελλήνων εκτίθενται καθημερινά και παθητικά στον καπνό των καπνιστών, που δεν εφαρμόζουν τον αντικαπνιστικό νόμο, όταν ο μέσος όρος έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα στην Ευρώπη δεν ξεπερνά το 25%.

"Υπάρχει μια γραπτή μελέτη που προσπαθεί να μετρήσει τι σημαίνει παθητικό κάπνισμα με αριθμούς. Βρέθηκε ότι όταν είμαστε σε ένα πολυσύχναστο χώρο, για περίπου 2 ώρες, όπως ένα μπαρ όπου καπνίζουν, αυτό ισοδυναμεί με 4 τσιγάρα, δηλαδή είναι σαν να έχουμε καπνίσει 4 τσιγάρα σε ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα", τονίζει ο Αναστάσιος Καλλιάνος.

Το παθητικό κάπνισμα είναι εξίσου βλαβερό με το κάπνισμα. Σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ευθύνεται για καρδιαγγειακά, για καρκίνους, και γενικά για όλες τις νεοπλασίες ενώ έχει φανεί ότι σχεδόν ισούται με το κάπνισμα.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, "ένας άνθρωπος που έχει συνεχή έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, σε καθημερινή βάση, έχει σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες να αναπτύξει τα ίδια νοσήματα με έναν συμβατικό καπνιστή".

Σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat μετά την πρωτιά της Ελλάδας στο παθητικό κάπνισμα, ακολουθούν η Κροατία (44,7%), η Βουλγαρία (40,5%), η Ρουμανία (37,6%), η Μάλτα (32,1%), η Τσεχία (30,1%) και η Πολωνία (29,5%).

Η Ελλάδα είναι δεύτερη και στα ποσοστά των καπνιστών με το 32,6% του πληθυσμού να καπνίζει συστηματικά.

"Η μη εφαρμογή του νόμου είναι εγκληματική. Και αυτό δεν είναι μόνο για την δική μας γενιά. Το κακό που κάνουμε περνάει και στις επόμενες γενιές, είναι σαν να καταστρέφουμε και τις επόμενες γενιές. Για τα παιδιά, επειδή οι πνεύμονες τους δεν έχουν ωριμάσει ακόμα, είναι πολλαπλάσιος ο κίνδυνος έκθεση" επισημαίνει ο Αναστ. Καλλιάνος.

Από τα νεότερα στοιχεία, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η Βουλγαρία, η οποία έχει κατά 1,9 % περισσότερους καπνιστές προστατεύει πιο πολύ τους μη καπνιστές από την έκθεση τους στον καπνό των καπνιστών.


 
     
 

Κίνδυνος - θάνατος από λήψη φαρμάκου για τη χοληστερίνη
Δείτε τη διαφήμιση που έκανε 110.000 ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα (video)
Τέσσερις νομούς της Ελλάδας «προτιμά» ο καρκίνος
Στους 108 οι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης Α (Η1Ν1)
Η ελονοσία απειλεί τον μισό πληθυσμό της γης
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου