Σάββατο, 13 Απριλίου 2019, 03:09:28

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Υγεία arrow Καρκινογόνα τα αλλαντικά, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Καρκινογόνα τα αλλαντικά, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Πηγή: Express.gr
Η κατανάλωση αλλαντικών είναι καρκινογόνος και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι «πιθανόν» καρκινογόνος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Τα αποτελέσματα δικαιολογούν τις σημερινές συστάσεις για τη δημόσια υγεία για περιορισμό της κατανάλωση κρέατος», σχολίασε ο δρ Κρίστοφερ Γουάιλντ, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC), από όπου προέρχονται και τα συμπεράσματα. Το χοιρινό κρέας περιλαμβάνεται στα κόκκινα κρέατα, μαζί με το μοσχαρίσιο, το βοδινό, το αρνίσιο, το κατσικίσιο, καθώς και το κρέας του αλόγου.

Ωστόσο, το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο επισημαίνει ότι το γεγονός ότι τα αλλαντικά και άλλα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος περιλαμβάνονται μαζί με παράγοντες όπως, ο καπνός και ο αμίαντος στη λίστα των προϊόντων που προκαλούν καρκίνο, δεν σημαίνει ότι είναι το ίδιο επικίνδυνα με αυτά.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του προγράμματος «Global Burden of Disease Project», 34.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως στον κόσμο αποδίδονται σε μία διατροφή πλούσια σε αλλαντικά, έναντι 1.000.000 θανάτων που αποδίδονται στο κάπνισμα και 600.000 στην κατανάλωση αλκοόλ.

Τα συμπεράσματα του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο βασίζονται σε περισσότερες από 800 μελέτες για την περίληψη του επεξεργασμένου κρέατος, κατηγορία στην οποία ανήκουν τα αλλαντικά, στους «καρκινογόνους για τον άνθρωπο παράγοντες (Ομάδα 1)», βάσει «ικανών ενδείξεων σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο του εντέρου». «Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα», σύμφωνα με τον δρ Κουρτ Στράιφ του CICR.

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος θεωρείται «πιθανόν καρκινογόνος για τον άνθρωπο (Ομάδα 2Α), επί τη βάσει περιορισμένων ενδείξεων». Το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο εντόπισε σύνδεση με τον καρκίνο του εντέρου, αλλά και του παγκρέατος και του προστάτη.

Δικαιώνονται οι χορτοφάγοι μετά την ανακοίνωση του Π.Ο.Υ.

Οργανώσεις χορτοφάγων εκτιμούν ότι η δημοσιοποίηση της μελέτης που συνδέει την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου με την κατανάλωση αλλαντικών και κόκκινου κρέατος δικαιώνει τον αγώνα τους για την υιοθέτηση μιας διατροφής εναλλακτικής της κρεοφαγίας.

"Πόσες διατροφικές κρίσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μέχρι να αντιληφθούν οι άνθρωποι ότι οι ζωικές πρωτεΐνες δεν είναι καλές για εμάς;" διερωτήθηκε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζασμίν ντε Μπου, η πρόεδρος της Κοινωνίας των Αυστηρά Χορτοφάγων, μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1944 και εδρεύει στη Βρετανία.

"Σαλμονέλα τη δεκαετία του '80, τρελές αγελάδες τη δεκαετία του '90, αφθώδης πυρετός στις αρχές της χιλιετίας, κρέας αλόγου πριν από δύο χρόνια, και τώρα, αυτό: δεν βοηθάει να περνάμε από το ένα κρέας στο άλλο. Είναι πιο υγιεινό και καλύτερο για το περιβάλλον και για τα ζώα να είμαστε χορτοφάγοι", πρόσθεσε η πρόεδρος της οργάνωσης που προτείνει την αποφυγή κατανάλωσης όλων των ζωικών προϊόντων, ακόμη και του τυριού ή του γάλακτος. "Αντί να μειώσουμε την κατανάλωση (ζωικών προϊόντων), θα πρέπει να την καταργήσουμε εντελώς, υπάρχουν τόσες άλλες εναλλακτικές λύσεις", πρόσθεσε.

Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χορτοφάγων - που δέχεται την κατανάλωση προϊόντων γάλακτος - ο Ρενάτο Πίτσιερ δήλωσε "ικανοποιημένος που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποδέχτηκε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και ορισμένων καρκίνων".

Για την Μπριζίτ Γκοτιέρ, την εκπρόσωπο της οργάνωσης L214 (η οποία κηρύσσει την πλήρη αποφυγή των προϊόντων που προέρχονται από ζώα στο όνομα του σεβασμού απέναντι στα έμβια όντα) "η έρευνα του ΠΟΥ είναι ένα επιχείρημα υπέρ μιας διατροφής που αποκλείει την κρεοφαγία".

"Συχνά οι γιατροί επικρίνουν τις χορτοφαγικές δίαιτες, όμως αυτή η μελέτη δείχνει ότι προστατεύουν από ορισμένες ασθένειες", πρόσθεσε.

Το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περιέλαβε σήμερα τα επεξεργασμένα κρέατα - κυρίως τα αλλαντικά - στην κατηγορία των προϊόντων που θεωρούνται "καρκινογόνα για τον άνθρωπο" ενώ το κόκκινο κρέας και το χοιρινό θεωρούνται "πιθανόν καρκινογόνα".

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου, κυρίως με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του προστάτη και του παγκρέατος.


 
     
 

Κίνδυνος - θάνατος από λήψη φαρμάκου για τη χοληστερίνη
Δείτε τη διαφήμιση που έκανε 110.000 ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα (video)
Τέσσερις νομούς της Ελλάδας «προτιμά» ο καρκίνος
Στους 108 οι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης Α (Η1Ν1)
Η ελονοσία απειλεί τον μισό πληθυσμό της γης
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου