Σάββατο, 13 Απριλίου 2019, 03:08:46

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Υγεία arrow Το αντισυλληπτικό χάπι προστατεύει σε βάθος χρόνου από τον καρκίνο της μήτρας
Το αντισυλληπτικό χάπι προστατεύει σε βάθος χρόνου από τον καρκίνο της μήτρας
Πηγή: Express.gr
Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη άποψη για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, η συχνή χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού προστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο της μήτρας. Μάλιστα, όσα περισσότερα χρόνια το παίρνει, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος για μια γυναίκα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα, την μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Η μελέτη εκτιμά ότι, χάρη στα αντισυλληπτικά χάπια, περίπου 400.000 περιπτώσεις καρκίνου της μήτρας έχουν αποφευχθεί στις ανεπτυγμένες χώρες κατά τα τελευταία 50 έτη, από τις οποίες οι 200.000 κατά την τελευταία δεκαετία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Βάλερι Μπέραλ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό ογκολογίας "The Lancet Oncology", ανέλυσαν στοιχεία (μετα-ανάλυση) από 36 επιδημιολογικές έρευνες σε δεκάδες χώρες, τα οποία αφορούσαν συνολικά σχεδόν 27.300 γυναίκες.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε πέντε χρόνια λήψης του χαπιού, ο κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου μειώνεται κατά το ένα τέταρτο (25%) περίπου. Δέκα χρόνια λήψης του χαπιού μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου πριν την ηλικία των 75 ετών από 2,3 σε 1,3 περιστατικά ανά 100 γυναίκες.

«Η ισχυρή προστατευτική επίδραση του αντισυλληπτικού χαπιού έναντι του καρκίνου του ενδομητρίου, η οποία διαρκεί για δεκατίες μετά τη διακοπή λήψης του, σημαίνει ότι οι γυναίκες που το χρησιμοποιούν στην ηλικία των 20-30 ετών ή ακόμη νωρίτερα, συνεχίζουν να ωφελούνται στα 50 τους και σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν πλέον ο καρκίνος γίνεται συχνότερος», δήλωσε η Μπέραλ.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το αντισυλληπτικό χάπι προστατεύει επίσης από καρκίνο των ωοθηκών. «Οι άνθρωποι κάποτε ανησυχούσαν ότι το χάπι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, όμως μακροπρόθεσμα το χάπι μειώνει αυτό τον κίνδυνο», δήλωσε η βρετανίδα επιστήμων.

Το περιεχόμενο των πιο σύγχρονων αντισυλληπτικών χαπιών σε οιστρογόνα είναι μικρότερο από ό,τι πριν από πολλά χρόνια. Όμως η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η προστατευτική δράση του χαπιού έναντι του καρκίνου αφορά τόσο τις γυναίκες που το έπαιρναν στη δεκαετία του ΄80, όσο και εκείνες που το έπαιρναν στη δεκαετία του ΄60, όταν τα χάπια περιείχαν σχεδόν διπλάσια οιστρογόνα.

Η προστατευτική δράση του χαπιού ισχύει ανεξάρτητα από το αν η γυναίκα καπνίζει, πίνει αλκοόλ, είναι υπέρβαρη ή ποιο είναι το αναπαραγωγικό ιστορικό της. Όμως οι ερευνητές δεν έφθασαν στο σημείο να συστήσουν στις γυναίκες να αρχίσουν να παίρνουν αντισυλληπτικά ως προληπτικό αντικαρκινικό μέτρο.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει τα οιστρογόνα με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο (εγκεφαλικά και εμφράγματα).

Επίσης άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει το αντισυλληπτικό χάπι με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.


 
     
 

Κίνδυνος - θάνατος από λήψη φαρμάκου για τη χοληστερίνη
Δείτε τη διαφήμιση που έκανε 110.000 ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα (video)
Τέσσερις νομούς της Ελλάδας «προτιμά» ο καρκίνος
Στους 108 οι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης Α (Η1Ν1)
Η ελονοσία απειλεί τον μισό πληθυσμό της γης
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου