Σάββατο, 13 Απριλίου 2019, 03:09:00

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Υγεία arrow Νέα έρευνα καταρρίπτει όλους τους «μύθους» γύρω από την κατανάλωση καφέ
Νέα έρευνα καταρρίπτει όλους τους «μύθους» γύρω από την κατανάλωση καφέ
Πηγή: Express.gr
Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές ως η «αιτία του κακού» για διάφορα προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανίσει ένας ενήλικας, ενώ μία παγιωμένη αντίληψη είναι ότι ο καφές κλονίζει το νευρικό σύστημα. Ωστόσο μία έρευνα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) καταρρίπτει όλους τους «μύθους» γύρω από την κατανάλωση της καφεΐνης, προειδοποιώντας ότι η κατανάλωση έως και πέντε εσπρέσο την ημέρα είναι απόλυτα ασφαλής για την υγεία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, που πραγματοποίησε την συγκεκριμένη έρευνα μετά από τις ανησυχίες που εξέφρασαν ορισμένες χώρες για τις επιπτώσεις της καφεΐνης στην υγεία, η κατανάλωση έως πέντε εσπρέσο την ημέρα δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για το γενικό πληθυσμό.

Μάλιστα απορρίπτονται οι ισχυρισμοί η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να ευθύνεται για προβλήματα στην καρδιά και το κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς και τους πιθανούς κινδύνους για τα έμβρυα.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα του ευρωπαϊκού οργανισμού, η κατανάλωση μέχρι 400 mg καφεΐνης την ημέρα από έναν ενήλικα, δεν διατρέχει κανέναν λόγο ανησυχίας για την υγείας μας.
Ωστόσο για τις έγκυες γυναίκες το ανώτατο όριο καφεΐνης που καταναλώνουν θα πρέπει να περιορίζεται στα 200 mg, για την ασφάλεια του εμβρύου.

Το όριο που θέτει η EFSA είναι αρκετά γενναιόδωρο, καθώς η μέση ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης από τους ενήλικες ηλικίας 18-65 ετών, στην Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 37 και 319 mg.

Συγκεκριμένα ένας espresso περιέχει περίπου 80 mg καφεΐνης, την ίδια ποσότητα περιέχει και ένα ποτό τύπου Red Bull, ενώ το μαύρο τσάι έχει περίπου 50 mg και ένα κουτάκι κόκα κόλα 40 mg.

Σημειώνεται ότι η άποψη της EFSA συμπίπτει με εκείνη της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, η οποία έχει επίσης υποστηρίξει ότι η κατανάλωση 400 mg καφεΐνης ημερησίως δεν είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό.


 
     
 

Κίνδυνος - θάνατος από λήψη φαρμάκου για τη χοληστερίνη
Δείτε τη διαφήμιση που έκανε 110.000 ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα (video)
Τέσσερις νομούς της Ελλάδας «προτιμά» ο καρκίνος
Στους 108 οι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης Α (Η1Ν1)
Η ελονοσία απειλεί τον μισό πληθυσμό της γης
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου