Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019, 02:10:59

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Υγεία arrow Η κολονοσκόπηση σώζει ζωές από τον καρκίνο παχέους εντέρου
Η κολονοσκόπηση σώζει ζωές από τον καρκίνο παχέους εντέρου
Πηγή: Express.gr
Την αναγκαιότητα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του παχέους εντέρου στον γενικό πληθυσμό άνω των 50 ετών υπογραμμίζει η Ελληνική Γαστρεντερολογική Κοινότητα, που πρόσφατα προχώρησε στην ίδρυση της Επιτροπής για την Πρόληψη του Καρκίνου Παχέος Εντέρου, καθώς σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία πρόκειται για τον τρίτο συχνότερο και τρίτο πιο θανατηφόρο καρκίνο στον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα περισσότεροι από 5.299 συμπολίτες μας νοσούν κάθε χρόνο και πάνω από 2.500 χάνουν τη ζωή τους.

«Είναι ένας επικίνδυνος εχθρός, που όμως μπορεί να προληφθεί. Η κολονοσκόπηση σώζει ζωές. Αν αυτό γίνει συνείδηση σε όλους τους Έλληνες, μια σημαντική μάχη θα έχει κερδηθεί για χιλιάδες συμπολίτες μας», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δημήτρης Καραμανώλης, Διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» και Γεν. Γραμματέας του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής.

Όπως είπε ο κ. Καραμανώλης, πρόκειται για νόσο των δυτικού τύπου κοινωνιών, αλλά ευτυχώς η Ελλάδα κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις συχνότητας της νόσου, και αυτό οφείλεται σύμφωνα με τους επιστήμονες στη μεσογειακή διατροφή και στα γονιδιά μας. Ωστόσο το ανησυχητικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξητική τάση και σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα η συμμόρφωση του πληθυσμού ως προς την πρόληψη κυμαίνεται γύρω στο 20%.

Όσον αφορά το κόστος αντιμετώπισης της νόσου ανά ασθενή είναι ιδιαίτερα υψηλό στην Ελλάδα και ξεπερνά συνολικά (Εθνικό Σύστημα Υγείας και ιδιωτικός τομέας) τα 70.000.000 ευρώ κατ' έτος, εκ των οποίων 45 εκατ. είναι το άμεσο κόστος (νοσηλεία) και 25 το έμμεσο Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καραμανώλης, στο ΕΣΥ το κόστος ανά ασθενή υπολογίζεται στα 3.500 ευρώ και στον ιδιωτικό τομέα στα 16.800 ευρώ.

Η Επιτροπή για την Πρόληψη του Καρκίνου Παχέος Εντέρου, με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, και κινητοποίηση των Ελλήνων πολιτών, άνω των 50 ετών (περισσότεροι από 4 εκατομμύρια), ώστε να εντάξουν την κολονοσκόπηση στον τακτικό ιατρικό έλεγχό τους, ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης με κεντρικό σύνθημα «Ενημερώσου - Δράσε - Πρόλαβε τον Καρκίνο Παχέος Εντέρου - Η κολονοσκόπηση σού σώζει τη ζωή».

Η Επιτροπή διοργανώνει μια μεγάλη εκδήλωση στο σταθμό του μετρό «Σύνταγμα», από 15-17 Μαΐου, όπου θα γίνεται ενημέρωση από γιατρούς γαστρεντερολόγους με «ξενάγηση» σε ειδική κατασκευή-ομοίωμα εντέρου, κατά τα πρότυπα αντίστοιχων ενεργειών που έχουν διοργανωθεί με επιτυχία στο εξωτερικό.

Επίσης ετοιμάζει πρόγραμμα καταγραφής όλων των περιστατικών στο οποίο συμμετέχουν 45 νοσοκομεία και 70 ιδιώτες γαστρεντερολόγοι. Στη φόρμα καταγραφής θα αναφέρονται τα αρχικά του ασθενούς και η ημερομηνία γέννησης, θα γίνεται καταγραφή των κληθέντων για κολονοσκόπηση, αλλά και των σποραδικών περιστατικών που θα προσέλθουν οικεία βουλήσει και, τέλος, θα γίνεται αξιολόγηση των κέντρων ανά τρίμηνο, όπου θα ελέγχεται η εισροή περιστατικών και η σωστή διαχείριση τους.


 
     
 

Κίνδυνος - θάνατος από λήψη φαρμάκου για τη χοληστερίνη
Δείτε τη διαφήμιση που έκανε 110.000 ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα (video)
Τέσσερις νομούς της Ελλάδας «προτιμά» ο καρκίνος
Στους 108 οι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης Α (Η1Ν1)
Η ελονοσία απειλεί τον μισό πληθυσμό της γης
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου