Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 07:12:15

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Υγεία arrow Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει ο σακχαρώδης διαβήτης στην Ελλάδα
Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει ο σακχαρώδης διαβήτης στην Ελλάδα
Πηγή: Express.gr
Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η συχνότητα εμφάνισης (επιπολασμός) του σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα και ταυτόχρονα μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων με διαβήτη, σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης «Σαλαμίνα» που πρόκειται να παρουσιαστεί αναλυτικά κατά τη διάρκεια του 14ου Πανελληνίου Διαβητολογικού Συνεδρίου (18-21 Μαρτίου), στην Αθήνα. Ειδικότερα, πάνω από 10% τους γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ οι ειδικοί κάνουν λόγω για αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια αποδίδοντας το πρόβλημα στην κακή διατροφή. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας (Μάιος 2014), ο επιπολασμός της νόσου ήταν υψηλότερος από τον προβλεπόμενο σε ποσοστό 12,6%, ενώ το 2002, το ποσοστό ήταν 8,2% και το 2006, 9,6%. Ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων με διαβήτη ήταν τα 55 έτη το 2002, ενώ στη μέτρηση του 2014 είχε πέσει στα 48 με 50 έτη ζωής.

«Ο συγκεκριμένος επιπολασμός επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό τις προβλέψεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη για τελικό πραγματικό επιπολασμό μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Αλέξης Σωτηρόπουλος. Στην έρευνα καταγράφεται ωστόσο και ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, που είναι ο σχετικά συχνός εργαστηριακός έλεγχος για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σωτηρόπουλος, ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8%- 9% του πληθυσμού (800.000- 900.000) πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3%- 4 % που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. Ο διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στον δυτικό κόσμο, πράγμα που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή.

Οι διαβητικοί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με αυτόν των μη διαβητικών, που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια και, σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο, «ο διαβήτης γηράσκει πρόωρα την καρδιά». Οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη πρόληψης, πρώιμης διάγνωσης και σωστής παρακολούθησης του διαβητικού ατόμου.


 
     
 

Κίνδυνος - θάνατος από λήψη φαρμάκου για τη χοληστερίνη
Δείτε τη διαφήμιση που έκανε 110.000 ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα (video)
Τέσσερις νομούς της Ελλάδας «προτιμά» ο καρκίνος
Στους 108 οι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης Α (Η1Ν1)
Η ελονοσία απειλεί τον μισό πληθυσμό της γης
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου