Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018, 21:09:38

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Υγεία arrow Κοινοτική παρέμβαση για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη
Κοινοτική παρέμβαση για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη
Πηγή: Express.gr
 Η ΠPOTAΣH κανονισμού για παράταση στις περιόδους παρέμβασης 2009 και 2010 σχετικά με το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 14 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο.

Συγκεκριμένα, ο υπό έγκριση κανονισμός, κατά παρέκκλιση από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 (Ενιαίος Κανονισμός\Κοινής Οργάνωσης Αγοράς- ΚΟΑ) όσον αφορά τις περιόδους παρέμβασης 2009 και 2010 για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη στα τρία, συνολικά άρθρα του προβλέπει μεταξύ άλλων, ότι:

1) Η περίοδος παρέμβασης 2009 για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2010 και όχι στις 31 Αυγού στου 2009, που προβλέπει ο κανονισμός 1234/2007.

2) Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει, να παρατείνει τη δημόσια παρέμβαση μέσω διαδικασίας διαγωνισμού μετά τις 31 Αυγούστου 2010 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2011, εφόσον είναι αναγκαίο, εάν οι τιμές στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων στην κοινοτική αγορά μειωθούν σημαντικά, διαταράσσοντας ή απειλώντας με διαταραχή την αγορά.

3) Η Επιτροπή λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή του κανονισμού που πρόκειται να εκδοθεί.

 

Οι λόγοι παράτασης

 

Σημειώνεται, πως η Ευρωπαϊκή Eπιτροπή υποστηρίζει, ότι με τα μέτρα αυτά θα ανακτηθεί μελλοντικά η εμπιστοσύνη στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων, και ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση και οι τιμές να ανέλθουν σε κανονικά επίπεδα.

Tον Ιανουάριο 2009, η Επιτροπή εισήγαγε την ενίσχυση στην ιδιωτική αποθεματοποίηση βουτύρου, επανέφερε τις επιστροφές κατά την εξαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και συνέχισε να αγοράζει βούτυρο στην παρέμβαση πέραν του ανωτάτου ορίου των 30.000 τόνων και αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη πέραν του ανωτάτου ορίου των 109.000 τόνων, στο πλαίσιο διαδικασίας διαγωνισμού, σε τιμές σχεδόν παρόμοιες με τις καθορισμένες τιμές παρέμβασης.

Οι ποσότητες οι οποίες αγοράστηκαν στην παρέμβαση (έως 25/6/09: βούτυρο 81.000 τ και αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη 203.000 τ) υποδηλώνουν τη συνέχιση σοβαρής ανισορροπίας στην αγορά, η οποία σε κάποιο βαθμό είναι εποχιακή, δεδομένου ότι η κορύφωση της παραγωγής πραγματοποιείται το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους. Το κλείσιμο της παρέμβασης στις 31 Αυγούστου 2009, όπως προβλέπεται στον ενιαίο κανονισμό ΚΟΑ, ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση των τιμών κάτω από το επίπεδο της παρέμβασης και, άρα, να δημιουργήσει σοβαρή διαταραχή στην αγορά, με επιπτώσεις στις ήδη πολύ χαμηλές τιμές του παραγωγού.

Λόγω των εξαιρετικών περιστάσεων, η παρέμβαση για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη πρέπει να παραταθεί μέσω διαδικασίας διαγωνισμού για την τρέχουσα περίοδο παρέμβασης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2010.

Επιπλέον, δεδομένης της αβεβαιότητας όσον αφορά τη χρονική στιγμή της αναμενόμενης ανάκαμψης της αγοράς των γαλακτοκομικών προϊόντων, πρέπει να επιτραπεί στην Επιτροπή να παρατείνει την περίοδο παρέμβασης 2010/11, εφόσον η κατάσταση της αγοράς το απαιτεί, μέσω διαδικασίας διαγωνισμού.

 

Μ. Κουρμπέλα 
     
 

Κίνδυνος - θάνατος από λήψη φαρμάκου για τη χοληστερίνη
Δείτε τη διαφήμιση που έκανε 110.000 ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα (video)
Τέσσερις νομούς της Ελλάδας «προτιμά» ο καρκίνος
Στους 108 οι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης Α (Η1Ν1)
Η ελονοσία απειλεί τον μισό πληθυσμό της γης
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου