Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 07:57:57

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Κόσμος arrow Η ΕΕ χορήγησε στην Αλβανία καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη
Η ΕΕ χορήγησε στην Αλβανία καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη
Πηγή: Express.gr
Τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να χορηγήσουν στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας, αλλά οι διαπραγματεύσεις θα είναι μακρές και θα επιβάλουν στη χώρα αυτή σημαντικές δικαστικές μεταρρυθμίσεις, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφαση ελήφθη στη διάρκεια μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, οι οποίοι ακολούθησαν τις συστάσεις της Επιτροπής. Πρόκειται να επικυρωθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 28 κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής. "Ουδείς αυτοματισμός" προβλέπεται, επέμεινε ευρωπαϊκή πηγή. Το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη χώρας ανοίγει την οδό για μια διαδικασία διαπραγματεύσεων "που θα πάρει καιρό".

Η Επιτροπή συνέστησε να χορηγηθεί στην Αλβανία αυτό το καθεστώς για να ενθαρρύνει τις προόδους που έχουν πραγματοποιηθεί στη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και στην εγκαθίδρυση ενός κράτους δικαίου. "Η διαδικασία αυτή πρέπει να συνεχισθεί και προβλέπεται ένας μηχανισμός παρακολούθησης", δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή. Αρκετοί υπουργοί της ΕΕ προειδοποίησαν επίσης τα Τίρανα ότι πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.

"Χωρίς δημοκρατικές δομές, χωρίς σταθερό κράτος δικαίου, χωρίς μέσα ενημέρωσης και ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, χωρίς μια διαρκή μάχη κατά της διαφθοράς, δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη στην ΕΕ", είχε δηλώσει πριν από την απόφαση ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ.

"Δεν είναι το τέλος του ταξιδιού, αλλά ελπίζουμε πως θα είναι μια καλη αρχή", πρόσθεσε ο δανός υπουργός Εξωτερικών Μάρτιν Λίντεγκορ.

Κατά τη σύνοδο κορυφής της 27ης Ιουνίου, οι ηγέτες θα πρέπει εξάλλου να οριστικοποιήσουν την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ουκρανία, η πρώτη πτυχή της οποίας είχε μονογραφηθεί στα τέλη Μαρτίου, και να υπογράψουν μία με τη Γεωργία και τη Μολδαβία.

"Είμαι υπερήφανος για ό,τι καταφέραμε όλοι μαζί"

Ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε, δήλωσε ότι "οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αλβανίας αναγνωρίζονται και ενθαρρύνεται η χώρα να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση".

Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία και Δανία, χώρες που πρότειναν να αναβληθεί η χορήγηση του καθεστώτος το περασμένο Δεκέμβριο, ψήφισαν υπέρ.
Ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα σε ανάρτησή του στο Twitter γράφει: «Μόλις μίλησα με τον Στέφαν Φούλε, και είμαι υπερήφανος για ό,τι καταφέραμε όλοι μαζί... Ευχαριστώ, και την ευγνωμοσύνη μου σε όλους σας", γράφει ο κ. Ράμα που δημοσιεύει μια φωτογραφία από τις αντικομμουνιστικές διαδηλώσεις του '90.


 
     
 

Δύο μυστηριώδεις τρύπες βρέθηκαν στη Σιβηρία (video)
Τρόμος στις Βρυξέλλες - Τουλάχιστον 34 νεκροί (φωτογραφίες, video)
Ισόβια στον 27χρονο δολοφόνο του «American Sniper» Κρις Κάιλ
"Η Ουγγαρία επιχειρεί να παρακάμψει τη νομοθεσία της ΕΕ για τον South Stream"
Συντριβή αεροσκάφους της Trigana Air με 54 επιβαίνοντες (2)
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου