Κυριακή, 14 Απριλίου 2019, 00:34:31

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Ναυτιλία arrow Nέα αντιπαράθεση εφοπλιστών-ναυτεργατών για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας
Nέα αντιπαράθεση εφοπλιστών-ναυτεργατών για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας
Πηγή: Express.gr
Το θέμα της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία, με βάση τα διεθνώς κρατούντα και σύμφωνα με τη σύμβαση της ITF (σ.σ. διεθνής ομοσπονδία εργαζομένων στις μεταφορές), επανέφερε με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του "Alpha" o πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης.

Απαντώντας στον κ. Βενιάμη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογιώργος, ανέφερε σε δήλωσή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως οι εφοπλιστές, «αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τον εξοστρακισμό των ελλήνων ναυτικών απ' τη ελληνική ναυτιλία, θέλουν να επιβάλουν συνθήκες εργασιακής γαλέρας».

Σημειώνεται ότι η υπογραφή νέας σύμβασης εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία εκκρεμεί από το 2010, καθώς τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε αλλαγή της θεσμοθετημένης σύμβασης.

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του "Alpha", ο κ. Βενιάμης τόνισε ότι για να μπορέσει να επανέλθει η έννοια της ναυτοσύνης στην Ελλάδα, όπως ήταν τη δεκαετία του '70 και του '80, όταν υπήρχαν 100% ελληνικά πληρώματα στα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας, «έχουμε προτείνει στην κυβέρνηση και στους συνδικαλιστές, να συζητήσουμε πάνω στη σύμβαση που έχει και εκπροσωπεί η ΠΝΟ για τα ξένα πληρώματα που υπηρετούν στα ελληνόκτητα πλοία και είναι με βάση τα διεθνή κρατούντα και το διεθνή ανταγωνισμό».

Η ΠΝΟ εκπροσωπεί και τη διεθνή ένωση ναυτικών στην ITF και ξέρει πολύ καλά τα μισθολόγια που υπάρχουν, όχι για τους Έλληνες, αλλά για τους ξένους που υπηρετούν σε οποιοδήποτε ξένο ή ελληνόκτητο πλοίο ανά τον κόσμο, τόνισε ο κ. Βενιάμης, και πρόσθεσε ότι οι εταιρείες αρνούνται να πάρουν ελληνικά πληρώματα, καθώς το συνδικαλιστικό σωματείο των ναυτικών αρνείται να υπογράψει νέα σύμβαση που να δίνει το δικαίωμα στους παλιούς ναυτικούς να μπορέσουνε να πάνε στα πλοία με ατομικές συμβάσεις εργασίας, με βάση όμως ως μίνιμουμ, τον μισθό της σύμβασης της ITF.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ, άσκησε επίσης οξεία κριτική στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνη Νταλακογιώργο, ζητώντας να δηλώσει αν έχει στοιχεία πόσοι Έλληνες ναυτικοί υπηρετούν αυτή τη στιγμή πάνω στα βαπόρια της ποντοπόρου ναυτιλίας. «Εγώ αμφιβάλλω αν θα βρει πέντε» σχολιάζει, και τονίζει ότι αυτή τη στιγμή στην ΠΝΟ υπάρχουν σωματεία που εκπροσωπούν ειδικότητες που έχουν καταργηθεί, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως, αλλά εν τούτοις παραμένουν μέσα στο συνδικαλιστικό όργανο των ναυτικών και έχουν δικαίωμα υπογραφής.

Η ελληνική ναυτιλία και η ελληνόκτητη ναυτιλία, λειτουργεί με βάση ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν είναι καλύτερο από άλλα ευρωπαϊκά-σημείωσε τέλος ο κ. Βενιάμης, προσθέτοντας ότι «η εναρμόνιση της λειτουργίας του θεσμικού μας πλαισίου, είναι ένα θέμα που πάντοτε συζητάμε, γιατί τα πράγματα αλλάζουν στο διεθνή ανταγωνισμό».

Η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΕΕ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνη Νταλακογιώργου, ο οποίος σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε τα εξής: «Ο ελληνικός εφοπλισμός είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος απέναντι στην ελληνική κοινωνία, τους εργαζόμενους και το ναυτεργατικό κόσμο της χώρας μας, το ίδιο είναι και το πολιτικό συστημικό κατεστημένο». Πρόσθεσε, ότι «σε συνθήκες βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στη χώρα, το εφοπλιστικό κεφάλαιο απολαμβάνει φορολογικής ασυλίας, επιχειρηματικής ασυδοσίας και στα πλοία τους επικρατεί καθεστώς μαύρης, ανασφάλιστης και χαμηλόμισθης εργασίας».

Ο κ. Νταλακογιώργος υποστήριξε ότι αυτό που ενοχλεί είναι η δράση της ΠΕΝΕΝ, καθώς αποκαλύπτει και καταγγέλλει το αντικοινωνικό θεσμικό πλαίσιο.

«Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τον εξοστρακισμό των ελλήνων ναυτικών απ' τη ελληνική ναυτιλία θέλουν να επιβάλουν συνθήκες εργασιακής γαλέρας με τη πρόσληψη νέων στο ναυτικό επάγγελμα με όρους εργασίας και μισθούς Μπανγκλαντές!» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ και συμπλήρωσε: «Οι Έλληνες ναυτικοί δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω, όσες επιθέσεις απειλές και εάν οργανώσει το πολιτικό και δημοσιογραφικό τους προσωπικό».

«Θα εντείνουμε και θα κλιμακώσουμε τις αγωνιστικές μας πρωτοβουλίες και δράσεις, για να τερματιστεί το καθεστώς της ασύδοτης δράσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου» τόνισε ο Α. Νταλακογιώργος.


 
     
 

Το δεξαμενόπλοιο ALIAKMON προσάραξε στη Σύρο
Αρχίζει δρομολόγια το «Πρέβελης»
Την πρόθεσή της να μεταφέρει την αφετηρία της εκφράζει η διαχειρίστρια εταιρία των κρουαζιεροπλοίων της Louis Cruises
ΕΚΦΝ: Εμπόδιο το νομικό καθεστώς για την απορρόφηση Ελλήνων ναυτικών στην κρουαζιέρα
Αμερικανοί Navy Seals κατέλαβαν το δεξαμενόπλοιο Morning Glory ανοικτά της Κύπρου
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου