Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 15:31:59

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Πολιτική ωριμότητα
Πολιτική ωριμότητα
Πηγή: Express.gr
 
Επί της ουσίας ουδέποτε οι πρόωρες εκλογές αποτέλεσαν σοβαρό ενδεχόμενο. Απόδειξη πως οι αγορές δεν «τσίμπησαν». Οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν μετέβαλαν τις θέσεις τους στα διεθνή χρηματιστήρια και κατανόησαν καλύτερα από αρκετούς Έλληνες πολίτες την επικοινωνιακή μπλόφα του Αντώνη Σαμαρά.

Η απειλή της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη ήταν η αυτονόητη αντίδρασή του στην προσπάθεια των κυβερνητικών εταίρων να τον εμφανίσουν περίπου ως δυνάστη, που λαμβάνει μονομερώς αντιδημοκρατικές αποφάσεις, και να του χρεώσουν το πολιτικό κόστος για την απόφασή του να κλείσει την ΕΡΤ.

Αν πράγματι αυτός ήταν ο στόχος τους, δεν τον πέτυχαν. Ο Αντώνης Σαμαράς στην εικόνα του «αυταρχικού» ηγέτη αντιπαρέβαλε την εικόνα του «αποφασισμένου μεταρρυθμιστή», που είναι έτοιμος να «σπάσει αυγά» και να συγκρουστεί με τους «βολεμένους». Παράλληλα η τακτική «μαστιγίου και καρότου» που εφάρμοσε, με τους συνεργάτες του από τη μια να διαρρέουν την αποφασιστικότητά του να φτάσει στα άκρα και από την άλλη τον ίδιο να εμφανίζεται διαλλακτικός, προσφέροντας σεβασμό και... κυβερνητικές θέσεις στους εταίρους, εγκλώβισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη στο δίλημμα να σύρουν με αποκλειστικά δική τους ευθύνη τη χώρα σε εκλογές λόγω ΕΡΤ ή να αναζητήσουν εύσχημους τρόπους υπαναχώρησης.

Αυτοί οι τρόποι αναζητήθηκαν μέσα από το χρησμό του ΣτΕ και τις νομικές ερμηνείες για τη δέουσα τεχνική-νομική διευθέτηση. Όμως ουδέποτε αυτό ήταν το μείζον ζήτημα. Το ουσιώδες ήταν και παραμένει ο τρόπος συνύπαρξης και η διαδικασία λήψης των αποφάσεων σε κρίσιμα ζητήματα που έπονται.

Αν λοιπόν ο πραγματικός στόχος Βενιζέλου-Κουβέλη ήταν να εγγράψουν τη διαφοροποίησή τους με την ελπίδα να ανακτήσουν τη χαμένη πολιτική επιρροή τους από την «άνευ όρων» στήριξη των κυβερνητικών αποφάσεων, εν μέρει τον πέτυχαν. Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι ενέγραψαν και την παρουσία τους και τη χρησιμότητά της. Έδειξαν στον Αντώνη Σαμαρά (και κυρίως στους επιτελείς του...) πως δεν μπορούν να εμφορούνται από αλαζονεία και τη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Είναι αναμενόμενο ότι ορισμένοι εξ αυτών θα... τιμωρηθούν για τη στάση τους, όπως θα δείξει ο επικείμενος ανασχηματισμός.

Ίσως έτσι να αποκτήσουν την πολιτική ωριμότητα που θα τους επιτρέψει να κατανοήσουν ότι στην παρούσα συγκυρία οι άλλοι δυο κυβερνητικοί εταίροι είναι απαραίτητοι ως πολιτικό μαξιλάρι που απορροφά κοινωνικούς κραδασμούς, ως ασπίδα προστασίας σε νοοτροπίες αυθαιρεσίας και αυταρχισμού, ως ανάχωμα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ανεύθυνη αντιμνημονιακή ρητορική και ως επιβεβαίωση του κεντροδεξιού προσανατολισμού του Αντώνη Σαμαρά, που ακυρώνει κάθε επιχείρημα περί αναβίωσης των «ακροδεξιών» του καταβολών...

Π.Κ. Μαυρίδης
panamav@gmail.com


 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου