Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 13:01:48

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Κοινωνικά προτάγματα
Κοινωνικά προτάγματα
Πηγή: Express.gr
 Οι εργαζόμενοι στον Τύπο και οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι δεν είναι ούτε πρέπει να γίνουν μέρος του πολιτικού προβλήματος της χώρας. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις κινδύνεψαν να πλήξουν περαιτέρω την αξιοπιστία της ελληνικής δημοσιογραφίας στην κοινωνία.

Ευτυχώς, οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι δεν επέτρεψαν την αυτοκατάργησή τους. Καταδίκασαν την αυταρχική στάση της ηγεσίας της ΕΣΗΕΑ, που επί μέρες τούς απαγόρευε να κάνουν τη δουλειά τους σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο – με μια ύψιστη κυβερνητική κρίση να βρίσκεται σε εξέλιξη απειλώντας να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Ευτυχώς, έστω και την ύστατη ώρα, οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι αρνήθηκαν την αυτοχειρία, διακινδυνεύοντας ό,τι έχει απομείνει όρθιο στον χειμαζόμενο ελληνικό Τύπο. Στην πλειονότητά τους απέδειξαν ότι διαθέτουν, εκτός από ένστικτο επιβίωσης και πολιτικό αισθητήριο και παρά την αρχική αμηχανία δεν αφέθηκαν να συρθούν σε συνδικαλιστικά παιχνίδια που εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες. Στην ουσία κατάργησαν την ηγεσία της ΕΣΗΕΑ, που επιχείρησε να μετατρέψει τη συμπαράσταση στους υπό απόλυση εργαζόμενους της ΕΡΤ σε κοινωνικό αίτημα για την πτώση της κυβέρνησης!

Η άρνησή τους να νομιμοποιήσουν τις ακραίες θέσεις της ηγεσίας της ΕΣΗΕΑ, η άρνησή τους να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων έδειξε πως οι δημοσιογράφοι στην πλειονότητά τους δεν είναι ούτε υποχείρια ούτε ενεργούμενα κανενός. Έδειξαν πως υπάρχει ελπίδα για την ελληνική δημοσιογραφία να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία.

Σήμερα και αύριο στην ΕΣΗΕΑ πραγματοποιούνται εκλογές για την ανάδειξη του νέου δ.σ. Το παρήγορο είναι πως σε αυτές τις εκλογές συμμετέχουν αρκετά νέα πρόσωπα που αξίζουν προσοχής. Νέοι δημοσιογράφοι που αγαπούν τη δουλειά τους, που πιστεύουν σε αυτήν και που πιστεύουν ότι το συνδικαλιστικό τους όργανο θα πρέπει να ανασυσταθεί σε νέα βάση, να χαράξει μια νέα πορεία.

Η ΕΣΗΕΑ μυρίζει εδώ και χρόνια καμαριλίκι και αναχρονισμό. Αποξενωμένη από την κοινωνία, αποκομμένη ακόμα και από την πλειονότητα των δημοσιογράφων, αδυνατεί να αποβάλει τα βαρίδια της, να προσαρμοστεί στα νέα κοινωνικά δεδομένα, να ακολουθήσει τον σύγχρονο τρόπο σκέψης. Αντί να ορίζει (ή τουλάχιστον να συνδιαμορφώνει το μέλλον), μένει εσωστρεφής να το παρακολουθεί να φεύγει μπροστά της. Κατάντησε να μεριμνά απλά για την εξυπηρέτηση μικρο-συντεχνιακών αιτημάτων, αντί να αναδεικνύει τα νέα κοινωνικά προτάγματα. Συνέβαλε στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος, αντί να διατηρήσει ακέραιο τον θεσμικό της ρόλο ως άτυπη τέταρτη εξουσία στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας της δημοκρατίας.

Από πρωτοπόρος έγινε ουραγός.

Το να το επισημαίνει απλώς κανείς δεν αρκεί. Χρειάζεται κάτι παραπάνω από επισημάνσεις. Χρειάζεται συμμετοχή. Η ΕΣΗΕΑ ανήκει στους επαγγελματίες δημοσιογράφους.

Π.Κ. Μαυρίδης
panamav@gmail.com 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου