Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 13:01:48

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Προληπτικός έλεγχος των δημοσίων δαπανών
Προληπτικός έλεγχος των δημοσίων δαπανών
Πηγή: Express.gr
 
ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ορίστηκαν τα ανώτατα όρια δαπανών ανά υπουργείο για το 2014. Mε άλλη απόφαση του υπουργείου συστήνεται επιτροπή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την επικαιροποίηση και αναμόρφωση του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας.

ΧΩΡΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ την τελευταία τριετία η Ελλάδα πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή. Ο κίνδυνος να αποδειχθεί μη βιώσιμη ελλοχεύει, αν επαναληφθούν τα σφάλματα του παρελθόντος, δηλαδή η δημοσιονομική σπατάλη και η πολιτική αδράνεια που οδήγησαν στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της διετίας 2008-2009.

ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ των πρωτογενών δημοσίων δαπανών καταλυτικό ρόλο μπορεί να παίξει η θέσπιση ποσοτικών περιορισμών και η αυξημένη εποπτεία για την τήρησή τους. Υπό το πρίσμα αυτό κάθε θεσμική παρέμβαση προς την κατεύθυνση του προληπτικού ελέγχου των δαπανών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και η ωφελιμότητα εκάστης θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, δηλαδή από το πόσο θα συμβάλει στη συγκράτηση των δαπανών.

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ελλείμματα δημιουργούνται εύκολα σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης και μειώνονται δύσκολα σε περιόδους οικονομικής ύφεσης. Την εμπειρία αυτή τη ζει με τον πιο οδυνηρό τρόπο η χώρα μας.

ΓΙΑ ΝΑ σπάσει η επίδραση του πολιτικού κύκλου στα δημοσιονομικά μεγέθη, απαιτείται ένα νέο, ισχυρότερο θεσμικό πλαίσιο στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο, αν δεν μπορεί να εγγυηθεί τα αυξημένα φορολογικά έσοδα, να μπορεί τουλάχιστον να θέσει εγκαίρως φραγμούς στις δαπάνες, ακόμα και στις προεκλογικές περιόδους. Ο προληπτικός έλεγχος των κρατικών δαπανών συνιστά την «ιδανική λύση» για την αντιμετώπιση της αστάθειας στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων και για την αποτροπή δημιουργίας νέων ελλειμμάτων και χρέους.  


 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου