Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 13:03:18

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Μεγιστοποίηση του αναπτυξιακού οφέλους από το ΕΣΠΑ
Μεγιστοποίηση του αναπτυξιακού οφέλους από το ΕΣΠΑ
Πηγή: Express.gr
 
Η ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που θα γίνει το φθινόπωρο λειτουργεί ως «δικλίδα ασφαλείας» για την αποτροπή απωλειών κοινοτικών πόρων από έργα και δράσεις που εμφανίζουν σημαντική υστέρηση στις πληρωμές.

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι όσοι δεν προσαρμοστούν στους αναγκαίους ρυθμούς θα απολέσουν τα κονδύλια υπέρ άλλων που θα μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν εντός των χρονικών ορίων.

Η ΕΛΛΑΔΑ φέτος μπορεί να είναι στην 8η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων (με 56,7%), εξακολουθεί όμως ταυτόχρονα να παραμένει η χώρα με τη βαθύτερη και πιο παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Με δεδομένο αυτό οι επιδιώξεις της δεν μπορεί να εξαντλούνται στο να ξεπεράσει σε απορροφητικότητα τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΕΞΑΛΛΟΥ Η απορροφητικότητα δεν μπορεί να είναι το μόνο μέτρο για την αξιολόγηση του τρόπου αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων. 'Αλλες χώρες με χαμηλότερη απορροφητικότητα έχουν προσποριστεί μεγαλύτερα αναπτυξιακά οφέλη, που μεταφράζονται βέβαια και σε περισσότερες θέσεις εργασίας για τους πολίτες τους.

ΥΠΟ ΤΟ πρίσμα αυτό τα κονδύλια που εγκρίνονται στην Ελλάδα από το ΕΣΠΑ δεν αρκεί να απορροφώνται. Πρέπει ταυτόχρονα να αξιοποιούνται σε παραγωγικές επενδύσεις που θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Η αύξηση του ΑΕΠ είναι άλλωστε και ο απώτερος στόχος των χρημάτων που διατίθενται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό στις χώρες της περιφέρειας, ώστε να επιτευχθεί η περίφημη σύγκλιση.

ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ της κυβέρνησης, πέραν της βελτίωσης του ρυθμού απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, πρέπει να είναι η μεγιστοποίηση του αναπτυξιακού οφέλους από την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων. Το ΕΣΠΑ πρέπει να αποτελέσει την… ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου