Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 13:01:49

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Επιστροφή στην «ενεργό ζήτηση» του Keynes
Επιστροφή στην «ενεργό ζήτηση» του Keynes
Πηγή: Express.gr
  

ΣΤΗΝ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης τονίζει ότι εάν χειροτερεύσουν οι συνθήκες λόγω της ύφεσης, που για το 2014 εκτιμάται στο 1,2%, είναι πιθανό να απαιτηθεί νέα χρηματοδότηση από τα κράτη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ της οικονομικής πολιτικής που επιβλήθηκε στην Ελλάδα την τελευταία τριετία φαίνεται πως ξέχασαν τον Keynes, έναν από τους μεγαλύτερους οικονομολόγους όλων των εποχών. Η περίφημη αρχή της «ενεργού ζήτησης», σύμφωνα με την οποία, για να εξέλθει μια οικονομία από την ύφεση, χρειάζεται ένα ισχυρό σοκ με κρατική πρωτοβουλία από την πλευρά της ζήτησης, αγνοήθηκε παντελώς.

 

ΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ επικράτησαν οι μονεταριστικές ιδέες –που μέχρι το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ήταν κυρίαρχες στους οικονομικούς κύκλους– είτε γιατί οι πιστωτές μας δεν ήθελαν να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα είτε γιατί η Γερμανία έκρινε με μια καλβινιστική λογική ότι οι Έλληνες έπρεπε να «τιμωρηθούν» για τις σπατάλες του παρελθόντος, όλα τα μέτρα οικονομικής πολιτικής υπηρέτησαν το δόγμα της… άγριας λιτότητας.

 

ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ κοινός τόπος ότι η προσπάθεια για τη μείωση του υπέρογκου πρωτογενούς ελλείμματος ήταν εξαιρετικά εμπροσθοβαρής, ενώ εξαρχής υποτιμήθηκε η επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα, αφού απουσίαζε οποιοδήποτε αναπτυξιακό μέτρο ως αντιστάθμισμα.

 

Ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του ζητεί να επιτραπεί στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τις δαπάνες ως «εργαλείο» για έξοδο από την ύφεση, υιοθετώντας την «ενεργό ζήτηση» του Keynes. Κάτι που πρέπει να αξιολογήσουν οι μονεταριστές της ΕΕ και του ΔΝΤ. 


 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου