Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 18:10:11

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Πολιτικό ισοδύναμο
Πολιτικό ισοδύναμο
Πηγή: Express.gr
 Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης άρπαξαν την ευκαιρία με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο για να διαμηνύσουν προς πάσα κατεύθυνση πως στην κυβέρνηση συνεργασίας συμμετέχουν ισότιμα. Πως πρέπει η γνώμη τους να γίνεται σεβαστή. Και το κυριότερο, να προειδοποιήσουν την κυβέρνηση πως δεν θα διστάσουν να διαταράξουν την κυβερνητική συνοχή στην περίπτωση που διαπιστώσουν πως η στήριξη των κυβερνητικών επιλογών δεν παράγει απτό πολιτικό όφελος.

Υπό αυτή την έννοια δεν υπάρχει «άνευ όρων» στήριξη. Το τι ζητούν και απαιτούν θα φανεί επί του πρακτέου το αμέσως προσεχές διάστημα, κάτω από τη γενική πολιτική ομπρέλα «συντονισμός της κυβέρνησης και λειτουργία κυβερνητικού σχήματος και Βουλής», που έθεσαν οι δυο αρχηγοί, την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος προχωρούσε ένα βήμα παραπέρα θέτοντας θέμα «επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας» των τριών κομμάτων.

Είναι προφανές ότι οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προσπαθούν να επαναδιατυπώσουν την πολιτική ατζέντα, σπεύδοντας να οικειοποιηθούν ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, όπως αυτό της ανεργίας, που απασχόλησε εντόνως τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Η συμπόρευσή τους στην παρούσα φάση δεν είναι τυχαία. Αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην κατάθεση πρότασης νόμου στην περίπτωση που ο Αντώνης Σαμαράς δεν συμφωνήσει να κατατεθεί ως νομοσχέδιο της κυβέρνησης, φέρνουν τον πρωθυπουργό ενώπιον διλήμματος. Είτε να υποχρεωθεί να συμφωνήσει, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος της υπαναχώρησής του, είτε η πρόταση νόμου, όταν θα έρθει με τις προβλεπόμενες διαδικασίες στη Βουλή, να καταψηφιστεί από γαλάζιους βουλευτές, δείχνοντας ότι μέρος της ΝΔ διάκειται φιλικά με τη Χρυσή Αυγή.

Ελάχιστοι πάντως αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να γνωρίζουν τι τελικώς θα προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς στη νέα συνάντηση της Πέμπτης. Για την ώρα το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου δεν εμφανίζει σημάδια ανησυχίας. Θεωρεί ότι το θέμα θα πέσει και ποντάρει στο ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να ρισκάρουν την κυβερνητική συνοχή και κατ' επέκταση την πτώση της κυβέρνησης και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Όμως η απειλή των πρόωρων εκλογών είναι η ύστατη καταφυγή. Το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά οφείλει να εφεύρει ένα «πολιτικό ισοδύναμο» στην πρωτοβουλία των δύο κυβερνητικών εταίρων. Δεν είναι δυνατό να βγάλεις το πιστόλι και να πυροβολήσεις κάποιον επειδή σου έριξε ένα χαστούκι. Οφείλεις κι εσύ να είσαι σε θέση να απαντήσεις με χαστούκι. Με απλά λόγια, όσο οι πρόωρες εκλογές δεν είναι επιθυμητές στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, άλλο τόσο δεν είναι και στη ΝΔ.

Π.Κ. Μαυρίδης
panamav@gmail.com


 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου