Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 13:01:50

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Εκλογίκευση των προστίμων και των προσδοκιών
Εκλογίκευση των προστίμων και των προσδοκιών
Πηγή: Express.gr
 
ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ του υπουργείου Οικονομικών εισέπραξαν το ποσό των 688,5 εκατ. ευρώ από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ που έχουν επιδικαστεί υπέρ του ελληνικού Δημοσίου από την εκδίκαση χιλιάδων υποθέσεων φοροδιαφυγής.

Η «ΕΙΚΟΝΑ» αυτή, που προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, αποτυπώνει τις χρόνιες δομικές αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης, αλλά στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο. Το εντυπωσιακό νούμερο των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει προκύψει από φορολογικά και τελωνειακά πρόστιμα που επιβλήθηκαν, χωρίς φειδώ, σε χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες έδιναν, δίνουν ή έχασαν τελικά τη μάχη για την οικονομική επιβίωση.

ΟΙ ΘΙΓΟΜΕΝΟΙ προσέτρεξαν στα δικαστήρια σε μια προσπάθεια να ακυρώσουν ή έστω να αναβάλουν την καταβολή υπέρογκων, πολλές φορές,  προστίμων. Η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε με τα χρόνια και η εκδίκαση βρήκε πολλούς από αυτούς σήμερα σε φυσική αδυναμία να ανταποκριθούν.

ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ, Η πολιτική των εξοντωτικών προστίμων έχει μερίδιο ευθύνης για τη δημιουργία αβάσιμων προσδοκιών για την είσπραξη εσόδων και για την απώλεια μικρότερων, από τα εκδικασθέντα ποσών, που θα μπορούσε όμως να εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο σε πρώτο χρόνο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ, Η αύξηση των χρημάτων που εισρέουν στα κρατικά ταμεία δεν παύει να είναι ένας εύλογος στόχος του οικονομικού επιτελείου. Δεν πρόκειται όμως ο στόχος αυτός να επιτευχθεί με την επιβολή ακραίων μέτρων που αποδεικνύονται μη εφαρμόσιμα επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη την οικονομική συγκυρία. Εάν τα πρόστιμα δεν πληρώθηκαν σε συνθήκες ανάπτυξης, είναι αδύνατον να πληρωθούν σε συνθήκες ύφεσης και απουσίας ρευστότητας. 


 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου