Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 18:33:22

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Δεύτερη… σκέψη
Δεύτερη… σκέψη
Πηγή: Express.gr
 
Το προσωρινό, τουλάχιστον, πάγωμα του αντιρατσιστικού νόμου που συμφωνήθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών –κατόπιν και του αιφνίδιου (λίγες μόλις ώρες πριν την προγραμματισμένη συνάντησή τους) πορίσματος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστική Επιτροπής της Βουλής (ΚΕΝΕ), σύμφωνα με το οποίο η ισχύουσα νομοθεσία, δηλαδή ο νόμος του 1979, είναι επαρκής και κάποιες από τις διατάξεις του νόμου Ρουπακιώτη αντισυνταγματικές– έχει πρωτίστως πολιτική διάσταση.

Καταρχήν αποτυπώνει τη διαρκώς αυξανόμενη αυτοπεποίθηση του Αντώνη Σαμαρά έναντι των ...ανασφαλών κυβερνητικών του εταίρων. Την ώρα που ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ βλέπουν τα ποσοστά τους να πέφτουν στις δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά της ΝΔ αυξάνονται, έστω και κατ' ελάχιστον και ο Α. Σαμαράς κρίνεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, μακράν του Αλέξη Τσίπρα. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί πως οι πολίτες πείθονται ότι «υπάρχει φως στο τούνελ» και πιστώνουν, τουλάχιστον, με πολιτικό χρόνο την κυβέρνηση. Υπό αυτή την έννοια, ο πρωθυπουργός δεν ρισκάρει κυβερνητική κρίση, γνωρίζοντας ότι οι τελευταίοι που θα την επιζητούσαν είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Κατά δεύτερον, καταδεικνύει την πρόθεσή του να δείξει στους ψηφοφόρους της ΝΔ, πρωτίστως, και δευτερευόντως στους κυβερνητικούς εταίρους, ποιος έχει τον πρώτο λόγο στη διακυβέρνηση της χώρας. Όπως και να έχει, η ΝΔ διαθέτει κοινοβουλευτική υπεροχή, είναι ο βασικός κυβερνητικός εταίρος κι εν όψει συνεδρίου ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί να εμφανισθεί ως πρωθυπουργός σε «ομηρία». Πρέπει να επιβεβαιώσει την ισχύ του στο εσωτερικό της κυβέρνησης για να επιβάλει την πολιτική του ηγεμονία στο κόμμα.

Φυσικά θα ήταν ευχής έργον για ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ να μπορούσαν να εμμείνουν στις αντιρρήσεις τους ως «ισότιμοι κυβερνητικοί εταίροι». Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης αντιλαμβάνονται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως μια ευκαιρία να αμφισβητήσουν το ρόλο των «συνιστωσών» της ΝΔ και να αναζητήσουν, μέσω αυτού, γέφυρες επικοινωνίας με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σημαντικό μέρος του νέου νομοσχεδίου χαίρει της αποδοχής της Κουμουνδούρου.

Η πολιτική πραγματικότητα όμως επιβάλλει σε όλους να σταθμίσουν τα συν και τα πλην και πάντως σίγουρα δεν τους επιτρέπει την ανάληψη ρίσκου. Το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου βρίσκεται σε βαθιά κρίση και «φλερτάρει» με το σοβαρό ενδεχόμενο της οριστικής διάλυσης στην περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου επιστρέψει για να διατυπώσει τις θέσεις (όπως διαρρέουν συνεργάτες του), ή που ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, σαλπίσει αποχώρηση, όπως υπαινίσσεται σε χθεσινή καυστική επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, το διαρκές «τσαλάκωμα» των κυβερνητικών εταίρων δεν μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα του Αντώνη Σαμαρά γι'Α αυτό και προέκρινε την επανεξέταση του ζητήματος σε επόμενο χρόνο.

Π.Κ. Μαυρίδης
panamav@gmail.com


 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου