Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 19:37:26

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Πρέπει να ζούμε χωρίς να παράγουμε νέο χρέος
Πρέπει να ζούμε χωρίς να παράγουμε νέο χρέος
Πηγή: Express.gr
 ΤΟ ΧΡΕΟΣ της κεντρικής κυβέρνησης στις 31.3.2013 έφθανε στο ποσό των 309 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Δελτίο που εκδίδει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στις 31.3.2010 το δημόσιο χρέος ήταν 310,3 δισ. ευρώ και στα τρία χρόνια εφαρμογής του μνημονίου εμφανίζει μείωση μόλις κατά 1,3 δισ. ευρώ.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ το 2009 έκλεισε με ένα τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι εκείνη τη στιγμή το χρέος είχε μια αντίστοιχη δυναμική αύξησης. Το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να μετατραπεί σε πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013, εξέλιξη που μεταφράζεται σε τερματισμό της δημιουργίας νέου χρέους.

ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ φάση είναι αδύνατο να αγνοήσει κάποιος τη σημαντική μεταβολή στα χαρακτηριστικά του ελληνικού δημόσιου χρέους. Οι όροι εξυπηρέτησής του είναι πλέον πολύ ευμενέστεροι, αφού τα επιτόκια που πληρώνει σήμερα η Ελλάδα είναι χαμηλότερα ακόμη και από τις χώρες που εξακολουθούν να δανείζονται από τις αγορές.
 
ΕΠΙΣΗΣ Η περίοδος αποπληρωμής έχει επιμηκυνθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα οι δαπάνες εξυπηρέτησής του να προβλέπονται αισθητά μειωμένες από το 2016 και μετά. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των οφειλών μας αφορούν πλέον επίσημους πιστωτές, καθιστώντας τεχνικά ευκολότερη μια νέα αναδιάρθρωσή του.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ, ΠΑΡΑ τις δύσκολες παρεμβάσεις και τις επώδυνες πολιτικές που ακολουθήθηκαν την τελευταία τριετία το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγάλο «βραχνά» της ελληνικής οικονομίας. Η παραγωγή σημαντικών και βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελεί «μονόδρομο». Πρέπει να μάθουμε να ζούμε χωρίς να παράγουμε νέο χρέος. 


 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου