Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 12:55:51

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Κριτήριο το τίμημα
Κριτήριο το τίμημα
Πηγή: Express.gr
 Αν οι Αμερικανοί ενδιαφέρονταν να διεκδικήσουν τη ΔΕΠΑ, θα το είχαν κάνει. Προφανώς δεν τους ενδιαφέρει και τόσο, καθώς η ελληνική αγορά αερίου, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι ισχνή – μόλις το 9% του ενεργειακού μίγματος, το οποίο στην καλύτερη περίπτωση να φτάσει το 11%.

Ωστόσο δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα να επιτρέπουν στους λογής... καλοθελητές να διαρρέουν μια δήθεν «αμερικανική δυσαρέσκεια» για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να παραχωρήσει τη ΔΕΠΑ σε ρωσικά συμφέροντα. Χωρίς ιδιαίτερο κόπο και ενέργεια συντηρούν την επιρροή και τη διαπραγματευτική τους ισχύ στην περίπτωση που επιλέξουν να την αξιοποιήσουν σε άλλες περιπτώσεις. Πάντως, όσο κι αν ψάξει κανείς, ουσιαστική «αμερικανική δυσαρέσκεια» δεν προκύπτει από πουθενά. Μέχρι στιγμής οι παρεμβάσεις τους είναι περιορισμένες και προσεκτικές και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν έναν εντονότερο «ατλαντικό προσανατολισμό» σε κράτη-μέλη της ΕΕ που θίγονται από τη γερμανική πολιτική – το αντίθετο μάλλον παρατηρεί κανείς κρίνοντας από την ανοχή του ΔΝΤ (το μακρύ χέρι της αμερικανικής οικονομικής πολιτικής) στον οικονομικό εθνικισμό του Βερολίνου.

Από την άλλη, είναι λογικότερο να υποθέσει κανείς πως ο μύθος της «αμερικανικής δυσαρέσκειας» παρακινείται, καθώς βολεύει, από εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο λόγος είναι μάλλον απλός. Αυτή τη στιγμή οι οφειλές των επιχειρήσεων και κυρίως των ιδιωτικών εταιριών ηλεκτροπαραγωγής προς τη ΔΕΠΑ ανέρχονται στο ύψος των 400 εκατ. ευρώ. Αν μια ρωσική εταιρία (εκ των δύο που τη διεκδικούν) εξαγοράσει τελικά τη ΔΕΠΑ, το «βερεσέ» θα τελειώσει. Ασφαλώς, θα πληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως. Κατά συνέπεια είναι αρκετοί και συγκεκριμένοι εκείνοι που θα ήθελαν είτε η εξαγορά να ματαιωθεί είτε η επιχείρηση να περάσει σε ελληνικά χέρια είτε να πιέσουν για τη διαγραφή των οφειλών οι οποίες θα μπορούσαν να συμψηφιστούν με το τίμημα της τελικής προσφοράς.  

Εν μέσω αντιτιθέμενων συμφερόντων η κυβέρνηση έχει μόνο έναν δρόμο. Τη διαφάνεια των διαδικασιών και την επιλογή του αγοραστή με βάση αμιγώς χρηματοοικονομικά κριτήρια. Το αυτό πράττει το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο παρά τις όποιες αιχμές ως προς τη σύνθεση και την αποστολή του ελέγχει το αδιάβλητο του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού.

Το ότι οι Ρώσοι δίνουν τα περισσότερα είναι μάλλον γνωστό – με την επιφύλαξη του ανοίγματος των τελικών προσφορών. Μάλλον επιθυμούν διακαώς να μπουν στην αγορά αγοράζοντας «θέση» και όχι «αξία», γι'Α αυτό και φαίνεται να προσφέρουν τιμή τρεις φορές μεγαλύτερη από την αξία της ΔΕΠΑ.

Μπροστά σε μια τέτοια προσφορά η κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε και έχει λόγο να προβάλει αντιρρήσεις επικαλούμενη γεωπολιτικά ή γεωοικονομικά κριτήρια. Στο κάτω κάτω ουσιαστικό αμερικανικό ενδιαφέρον ή δυσαρέσκεια μάλλον δεν υπάρχει...

Π.Κ. Μαυρίδης
panamav@gmail.com


 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου