Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 15:16:46

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Νέο μοντέλο επιχειρείν
Νέο μοντέλο επιχειρείν
Πηγή: Express.gr
 
Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για την αφύπνιση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας; Ουδείς είναι σε θέση να απαντήσει με βεβαιότητα, πλην όμως η ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ επιχείρησε να μεταδώσει το μήνυμα πως η επιχειρηματική τάξη της χώρας δηλώνει παρούσα και αποφασισμένη να συνεισφέρει για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ήδη από την πρώτη γραμμή της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «είμαστε μια τάξη ανθρώπων που εκπροσωπεί την πρώτη γραμμή άμυνας του τόπου απέναντι στη συνεχιζόμενη κρίση. Και την αιχμή του δόρατος για το ξεπέρασμά της».

Η πρόθεση του Δημήτρη Δασκαλόπουλου να μεταβάλει το στερεότυπο περί ανάλγητης εργοδοσίας που (υποτίθεται) συνεργάζεται με τους δανειστές σε βάρος των εργαζομένων, το οποίο η συστηματική «αριστερή» προπαγάνδα έχει επιβάλει σε μεγάλος μέρος της ελληνικής κοινωνίας,  εκδηλώνεται σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του.

Σκοπός του είναι να αλλάξει την άποψη που έχει η κοινωνία για τους επιχειρηματίες, σε βαθμό μάλιστα τέτοιο που να μιλάει για ένα διαφορετικό είδος πατριωτισμού, καθώς όπως λέει «δεν υπάρχει μεγαλύτερος πατριωτισμός στην πράξη από τον πατριωτισμό του Έλληνα επιχειρηματία που παραμένει σε αυτή τη χώρα και εξακολουθεί να μοχθεί για να κρατήσει και να αναπτύξει τη δουλειά του, αντιμέτωπος με ένα διεφθαρμένο Δημόσιο, με την αντιεπιχειρηματική μνησικακία, με μια εχθρική γραφειοκρατία και ένα αμετανόητο πελατειακό σύστημα, το οποίο εξέθρεψαν και ακόμα συντηρούν πολιτικοί όλων των χρωμάτων».

Δεν θα ήταν υπερβολικό να αναγνωρίσει κανείς ότι στο παραπάνω απόσπασμα συμπυκνώνεται όλη η παθογένεια του ελληνικού οικονομικού μοντέλου που αναγκαστικά «επένδυσε» ή/και στηρίχθηκε σε μια κρατικοδίαιτη οικονομία - επιχειρηματικότητα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό πρέπει να αλλάξει... χθες. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ελληνική οικονομία οφείλει να γίνει εξωστρεφής και η ανάπτυξή της να στηρίζεται στην σύγχρονη παραγωγική επιχειρηματικότητα και όχι στην αλόγιστη υπερκατανάλωση.

Η μετάβαση σε ένα τέτοιο μοντέλο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Είναι η υποκουλτούρα του βολέματος και της εξαπάτησης που επιβλήθηκε στην κουλτούρα του επιχειρείν και των αυστηρών συναλλακτικών ηθών που πρέπει να αλλάξει και να εμπεδωθεί σε όλη την αγορά. Αλλά, πράγματι, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετατρέψεις έναν αντιπαραγωγικό δημόσιο υπάλληλο σε οξυδερκή επιχειρηματία, ή να αντικαταστήσεις την παγιωμένη νοοτροπία της «σιγουριάς του Δημοσίου» με την αβεβαιότητα και το εύλογο ρίσκο οιασδήποτε μορφής «επιχειρείν».

Γι'Α αυτό και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος ήταν σαφής όταν έθετε το ερώτημα: «Τρόποι υπάρχουν (σημ: για να σπάσει το ταμπού της μονιμότητας που έχει εξελιχθεί σε “ασυλία της αργομισθίας”). Βούληση υπάρχει;».

Π.Κ. Μαυρίδης
panamav@gmail.com


 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου