Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 10:56:48

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Επείγει η νέα ισορροπία μισθών και τιμών
Επείγει η νέα ισορροπία μισθών και τιμών
Πηγή: Express.gr
 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο αποπληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Απρίλιο, με το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να σημειώνει μείωση κατά 0,6%, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο που έχει σημειωθεί από το 1968…

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ Η ενίσχυση των αποπληθωριστικών τάσεων θα προκαλούσε ανησυχία στους ιθύνοντες επειδή οι οικονομικές μονάδες δεν είναι συνηθισμένες να λειτουργούν με αρνητικό πληθωρισμό και οι επιλογές τους γίνονται απρόβλεπτες.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ οικονομία όμως είναι… ειδική περίπτωση. Η σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 25% περίπου θα έπρεπε να είχε προκαλέσει ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Όταν η ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες μειώνεται κάθετα, οι τιμές ακολουθούν – εφόσον βέβαια η αγορά λειτουργεί ελεύθερα και ανταγωνιστικά…

Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ αποκλιμάκωση των τιμών στην ελληνική οικονομία οφείλεται, πέραν των αυξήσεων της φορολογίας και της υψηλής παραοικονομίας, στην έλλειψη ανταγωνισμού στις αγορές. Παρά τα σημαντικά βήματα που έγιναν προς την ενίσχυση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας, υπάρχουν ακόμα κλειστά επαγγέλματα ή επαγγέλματα που άνοιξαν στο επίπεδο της νομοθεσίας, αλλά όχι στην πράξη. Στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, τα κατά τόπους ολιγοπώλια ανθίστανται και δεν πρόκειται να παραδώσουν αμαχητί τα μερίδια της αγοράς και τα υψηλά περιθώρια κέρδους που κατέκτησαν στο παρελθόν. Ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον εντοπισμό και την κατάργησή τους παραμένει καταλυτικός.

ΠΑΡΑ ΤΗ μείωση του μέσου επιπέδου των τιμών, όπως αποτυπώνεται στον γενικό δείκτη, υπάρχουν θύλακες αντίστασης, σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Η νέα ισορροπία μισθών - τιμών δεν έχει σε καμία περίπτωση επιτευχθεί και ακριβώς αυτό πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος της οικονομικής πολιτικής. 



 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου