Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 16:24:39

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Επαγγελματισμός
Επαγγελματισμός
Πηγή: Express.gr
 
Εννέα ευρωπαϊκά κύπελλα πρωταθλητριών στο μπάσκετ από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια, δεν έτυχε… Πέτυχε!

Η «συνταγή» του ελληνικού μπάσκετ αποδεικνύεται επιτυχημένη κι όπως έχει επισημανθεί αρκετές φορές (εξ αφορμής των επιτυχιών των Εθνικών ομάδων σε ευρωπαϊκά, παγκόσμια, ολυμπιακά τουρνουά) πρέπει να γίνει αντικείμενο μελέτης και παραδείγματος σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας! Το ζήτημα προς ανάλυση αφορά το «μυστικό της επιτυχίας», στην... πατέντα που εφαρμόζουν οι άνθρωποί του και το κάνουν να ξεχωρίζει από άλλους κλάδους της οικονομίας, να διακρίνεται σε διεθνές επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σε κάθε success story ανακαλύπτει κανείς πάντα την ίδια πρώτη ύλη στη συνταγή της επιτυχίας. Δουλειά, επιμονή, συνέπεια, σεβασμός! Κι εξ αυτών προκύπτουν η οργάνωση, η ενότητα, ο κοινός στόχος, η συνεργασία, ο καταμερισμός εργασίας.

Με κάποιον περίεργο και μαγικό τρόπο, στο DNA του ελληνικού μπάσκετ έχει εγκατασταθεί αυτή η πρώτη ύλη με αποτέλεσμα οι άνθρωποί του να το έχουν μετατρέψει σε μηχανή παραγωγής επιτυχιών που προσφέρονται ως αναλγητικό στην δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία.

Αναμφισβήτητα, το μικροτσίπ που εμφυτεύτηκε στον γενετικό κώδικα του ελληνικού μπάσκετ είχε στην... ούγια το όνομα του Νίκου Γκάλη. Ο άνθρωπος αυτός ήταν το ζωντανό παράδειγμα που συμπύκνωνε όλα τα χαρακτηριστικά της επιτυχίας – ένα success story αλά ελληνικά που ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων και ιδιαίτερα όσων έτυχε να κινούνται στο χώρο του ελληνικού μπάσκετ.

Δεν χρειάστηκε κανείς HR γκουρού για να διδάσκει πως στη ζωή τα πάντα κατακτώνται με δουλειά και πείσμα, πως τίποτα δεν είναι τυχαίο, πως ο καθένας έχει ό,τι του αξίζει. Αρκούσε να βλέπει κανείς και να αναλύει τον άνθρωπο «φαινόμενο». Αρκούσε να ακούει την ιστορία του, το πώς ξεκίνησε από τις φτωχογειτονιές των ΗΠΑ για να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης και να κερδίσει τα πάντα!

Η μεθοδικότητα και ο επαγγελματισμός του Γκάλη ως αντίληψη και στάση ζωής, αναμεμιγμένα με το μεράκι, το ταλέντο και τον ψυχισμό του Έλληνα, δημιούργησαν το πρώτο επιτυχημένο μίγμα που στη συνέχεια εμπλουτίστηκε με τα συστατικά της «γιουγκοσλαβικής σχολής» και προσδιόρισε την ταυτότητα (brand) του ελληνικού μπασκετικού προϊόντος.

Δεδομένου ότι το «επιχειρείν» στο μπάσκετ ήταν δουλειά ντόπιων παραγόντως, είναι αξιοσημείωτο (και ίσως ο σημαντικός λόγος του ελληνικού success story) πως δεν υπήρξαν φοβικοί στο να αποδεχθούν τον αμερικανικό επαγγελματικό του Γκάλη και τον... κλασικισμό των Γιουγκοσλάβων προπονητών. Τα προσάρμοσαν στον τρόπο σκέψης τους και δημιούργησαν ένα «προϊόν»  –μωσαϊκό διαφορετικών επιρροών και αντιλήψεων – που όμως παραμένει ένα αμιγώς ελληνικό προϊόν. Μια ελληνική πατέντα!

Π.Κ. Μαυρίδης
panamav@gmail.com 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου