Σάββατο, 13 Απριλίου 2019, 12:26:14

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Αυτοπροσδιορισμός
Αυτοπροσδιορισμός
Πηγή: Express.gr
 
Ποιος θα ηγηθεί της ευρύτερης κεντροδεξιάς παράταξης; Η απάντηση στο ερώτημα είναι κρίσιμη και προεξοφλεί το μέλλον του πολιτικού συστήματος στη χώρα.

Ο χώρος που άλλοτε κυριαρχούσαν το δύο κόμματα εξουσίας εμφανίζεται κατακερματισμένος και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται. Αλλά ο αυτοπροσδιορισμός προϋποθέτει κάτι πολιτικά προσδιορισμένο – το οποίο επί του παρόντος δεν υπάρχει.

Το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ένα κόμμα σε απόλυτη παρακμή και κινδυνεύει με την οριστική του διάλυση. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δίνει την ύστατη μάχη να διατηρήσει το πολιτικό μόρφωμα εν ζωή, πλην όμως το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του εμφανίζεται αμφίβολο. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι ένα μικρό κόμμα που στην καλύτερη περίπτωση θα διατηρεί ένα ρόλο «εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας» – που με απλά λόγια θα αφορά την επιλεκτική συμμετοχή του σε πολυκομματική κυβέρνηση συνεργασίας.

Η ΝΔ, από την άλλη, λόγω ιστορίας, πολιτικής κουλτούρας, αλλά και παραμονής της στην εξουσία, έχει μια μεγάλη ευκαιρία να επαναπροσδιοριστεί ως ισχυρός πόλος της κεντροδεξιάς παράταξης, συγκεντρώνοντας γύρω της πολιτικές δυνάμεις από όλο το «δημοκρατικό τόξο», αλλά και τον «μεταρρυθμιστικό χώρο».

Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η μετάλλαξη της ΝΔ σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα, ανοικτό σε νέα ρεύματα σκέψης, σε έναν κόμμα που αφουγκράζεται τον παλμό της κοινωνίας και που αντιστοιχίζεται με τις κοινωνικές εκείνες δυνάμεις που έχουν τη διάθεση, την κατάρτιση και τη φιλοδοξία να συμβάλουν στην παραγωγή νέου πλούτου, να σύρουν το κάρο της ανάπτυξης της χώρας.

Εν όψει του συνεδρίου της η ΝΔ έχει μια μοναδική ευκαιρία να αναγεννηθεί πλήρως, επιτυγχάνοντας μια βελούδινη επανάσταση σε μια χώρα που δεν έχει αποφύγει ακόμα τον κίνδυνο της κατάρρευσης. Κι επειδή επαναστάσεις οποιουδήποτε είδους δεν γίνονται με φθαρμένα υλικά και δοκιμασμένες (στην αποτυχία) πρακτικές, η ΝΔ έχει την ευκαιρία να αλλάξει την εικόνα που έχει η κοινωνία για τα κόμματα και για λογαριασμό της χαμένης τιμής του πολιτικού συστήματος γενικότερα.

Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει νέα πρόσωπα, νέα στελέχη, νέες αντιλήψεις. Το άνοιγμα στην κοινωνία και κυρίως στη νέα γενιά δεν μπορεί να γίνει από πρόσωπα που ταυτίστηκαν αμέσως ή εμμέσως με την παρακμή της χώρας. Το άνοιγμα στην κοινωνία δεν μπορεί να γίνει αν τα κόμματα εξακολουθήσουν να θεωρούνται εργαστήρια κατάρτισης κομματικών στελεχών του πελατειακού κράτους, αντί για εργαστήρια παραγωγής πολιτικής.

Πριν από αυτό, ωστόσο, η κυριαρχία της ΝΔ στην ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη θα κριθεί από την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και του νέου μοντέλου διακυβέρνησης που επέβαλε η κυβέρνηση συνεργασίας.

Π.Κ. Μαυρίδης
panamav@gmail.com


 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου