Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 06:49:41

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Χαλάρωση νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη
Χαλάρωση νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη
Πηγή: Express.gr
 Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην ενδιάμεση έκθεσή του αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει κι άλλο το βασικό επιτόκιο δανεισμού, αφού ο πληθωρισμός κινείται σε χαμηλό επίπεδο.

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΟΙΝΟ μυστικό ότι η ΕΚΤ δημιουργήθηκε καθ'Α εικόνα και ομοίωση της Bundesbank. Η Γερμανία συναίνεσε να απολέσει το ισχυρό μάρκο για το ευρώ με αντάλλαγμα να δημιουργηθεί μια ισχυρή και ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα για το ενιαίο νόμισμα, προσηλωμένη στο στόχο του χαμηλού πληθωρισμού. Ο εφιάλτης του στασιμοπληθωρισμού, που οδήγησε τον Χίτλερ στην καγκελαρία στη διάρκεια του Μεσοπολέμου, επηρέασε τις ευρωπαϊκές αποφάσεις στο τέλος του εικοστού αιώνα και, δυστυχώς, φαίνεται ότι τις επηρεάζει ακόμα και σήμερα.

Η ΕΚΤ, δεσμευμένη σε μεγάλο βαθμό και από το καταστατικό της, αδυνατεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική. Κι αυτό παρ'Α ότι μια μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ είναι βέβαιο ότι θα τόνωνε τη ζήτηση στην ευρωζώνη και θα έδινε έτσι αναπτυξιακή ώθηση στις παγωμένες οικονομίες της περιφέρειας.

Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ του Βερολίνου είναι στενή και μυωπική. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κινείται κάτω από το όριο του 2%, ενώ η ευρωπαϊκή περιφέρεια βυθίζεται στην ύφεση σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, που ουσιαστικά επιβάλλεται από τη Γερμανία.

ΟΛΑ –ΑΚΟΜΑ και η δημοσιονομική σταθερότητα, στην οποία ομνύει το Βερολίνο– εξαρτώνται καθοριστικά από την πορεία του ΑΕΠ. Όταν μια οικονομία βυθίζεται στην ύφεση, η προσπάθεια για τη μείωση των ελλειμμάτων είναι, αν όχι σισύφεια, εξαιρετικά επώδυνη, με λιγοστές πιθανότητες επιτυχίας. Αυτό άλλωστε καταδεικνύουν οι εξελίξεις  των τελευταίων τριών ετών στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες του Νότου… 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου