Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, 21:05:22

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Επώδυνη κατάρρευση των... μύθων
Επώδυνη κατάρρευση των... μύθων
Πηγή: Express.gr
 Η ΑΤΑΚΤΗ χρεοκοπία της Κύπρου αποτράπηκε. Ταυτόχρονα όμως μέσα σε λίγες ώρες καταρρίφθηκαν δεδομένα που θεωρούνταν αμετάβλητα και δημοφιλείς μύθοι που είχαν καλλιεργηθεί το προηγούμενο διάστημα.

ΠΡΩΤΑ ΠΡΩΤΑ, οι τραπεζικές καταθέσεις φαίνεται πως δεν είναι πια a priori εγγυημένες. Η απόφαση για τις κυπριακές καταθέσεις και η σχετική δήλωση του προέδρου του Eurogroup σηματοδοτούν αλλαγή πολιτικής από τους ισχυρούς της Ευρώπης. Μόνο οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ θα θεωρούνται πλέον αποταμίευση, ενώ πάνω από 100.000 ευρώ… επένδυση, μπορεί να αναγνώσει κάποιος, κάπως απλουστευτικά, το νέο ευρωπαϊκό δόγμα.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, Η εν δυνάμει χρηματοδοτική στήριξη από χώρες εκτός ευρωζώνης αποδείχτηκε κενό γράμμα. Η Ρωσία δεν ενδιαφέρθηκε να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Κύπρο, έστω κι αν είχε έναν λόγο παραπάνω να αποτραπεί το «κούρεμα» των καταθέσεων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

ΤΕΛΟΣ, ΚΑΙ οι εθνικές συμμαχίες στο εσωτερικό της ευρωζώνης φάνηκαν ανίκανες να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Έστω κι αν τα συμφέροντα ορισμένων κρατών ταυτίζονται, όπως π.χ. εκείνων του Νότου, συμπαγές μέτωπο έναντι του γερμανικού ηγεμονισμού δεν συμπτύχθηκε ποτέ, ίσως γιατί ήταν καταδικασμένο εκ των προτέρων να υποταχθεί στη βούληση του Βερολίνου.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ, η εξέλιξη του κυπριακού δράματος επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. 'Ασφαιρα διαπραγματευτικά όπλα δεν έχουν κανένα οικονομικό όφελος. Οι αποφάσεις βασίζονται πάντα στο δίκαιο του ισχυροτέρου. Εφόσον λοιπόν οι συσχετισμοί είναι προκαθορισμένοι, αυτό που έχει σημασία είναι οι εθνικές κυβερνήσεις να ενεργοποιούνται εγκαίρως, προτού οι οικονομικές ανισορροπίες φέρουν το έθνος στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Γιατί τότε τα περιθώρια για ελιγμούς είναι πράγματι εξαιρετικά περιορισμένα…
 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου