Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 17:05:17

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Φαϊνή... ιδέα
Φαϊνή... ιδέα
Πηγή: Express.gr
 Αφού δεν ήταν ιδέα του Βερολίνου, θα είχε ενδιαφέρον ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αποκάλυπτε τίνος ιδέα ήταν να φορολογηθεί το σύνολο των καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες, όπως προέβλεπε η αρχική απόφαση του Eurogroup. Προφανώς, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κάτι θέλει να πει επιμένοντας σε αυτή τη θέση.

Το να θέλει να επιμερίσει την ευθύνη μιας απόφασης που έθεσε σε κίνδυνο την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος ως προς την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ, είναι μια υπόθεση που μπορεί κανείς να κάνει. Πλην όμως, ελάχιστοι θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την ανάγκη του Γερμανού υπουργού να απολογηθεί για ένα τέτοιου μεγέθους σφάλμα. Εξάλλου, η απόφαση ήταν κοινή και αδυνατεί να πιστέψει κανείς πως ούτε ένας εκ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών δεν σκέφτηκε να προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις που θα προκαλούσε.

Συνεπώς, κάτι άλλο θέλει να πει ο κ. Σόιμπλε, το οποίο μοιραία παραπέμπει στην κυπριακή κυβέρνηση. Αν, λοιπόν, το Eurogroup προχώρησε σε μια τέτοια απόφαση προκειμένου να βοηθήσει την κυπριακή πλευρά να διαχειριστεί τη λύση στο εσωτερικό της χώρας, τότε η συζήτηση πηγαίνει αλλού...

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το πρόβλημα βαραίνει κυρίως την κυπριακή πολιτική ηγεσία, η οποία θα πρέπει άμεσα να παρουσιάσει στο νέο Eurogroup, που συγκαλείται το Σαββατοκύριακο, μια πρόταση που θα γίνει αποδεκτή από τους Ευρωπαίους εταίρους. Και όπως όλα δείχνουν θα είναι μια λύση απείρως χειρότερη από την αρχική που προτάθηκε και συμφωνήθηκε στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας και εν συνεχεία απορρίφθηκε από το Κυπριακό Κοινοβούλιο.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η σύντομη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι γεμάτη από ευκαιρίες που χάθηκαν. Κι ίσως πράγματι η πρόταση της περασμένης εβδομάδας να ήταν μια ευκαιρία για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα να συνεχίσει, έστω και με κάποιες προσαρμογές ή απώλειες, να υφίσταται.

Τώρα ουδείς είναι σε θέση να διαβεβαιώσει πως κάτι τέτοιο θα συμβεί. Το Βερολίνο μπορεί πράγματι να ήθελε να επιβάλει την αναμόρφωση (ή συμμόρφωση) του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, που με τα μεγάλα επιτόκια καταθέσεων και τη χαμηλή φορολόγηση συγκέντρωνε κεφάλαια που σε άλλη περίπτωση θα έβρισκαν καταφύγιο σε τράπεζες γερμανικής επιρροής ή/και συμφερόντων.

Το ερώτημα είναι γιατί η Λευκωσία δεν θεώρησε θεμιτή αυτού του είδους την απαίτηση, ώστε να διαπραγματευτεί μια λύση που και το Βερολίνο να ικανοποιεί και το τραπεζικό της σύστημα να διαφυλάσσει. Η απάντηση προφανώς βρίσκεται στα όσα υπαινίσσεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τα οποία είτε η Λευκωσία δεν σπουδαιολόγησε είτε κάτι άλλο μεσολάβησε που χάλασε το σχεδιασμό του Eurogroup...

Π.Κ. Μαυρίδης
panamav@gmail.com
 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου