Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 18:57:27

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του ευρώ
Κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του ευρώ
Πηγή: Express.gr
 ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ είναι ραγδαίες και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την τελική τους έκβαση. Η άρνηση της Ρωσίας να συμβάλει ουσιαστικά στο πρόβλημα της χρηματοδότησης της κυπριακής οικονομίας, η επιμονή της Γερμανίας στο «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων και η αδυναμία της κυπριακής κυβέρνησης να βρει λύση μεταξύ αυτών των «συμπληγάδων» έχουν οδηγήσει την Κύπρο στα πρόθυρα της άτακτης χρεοκοπίας.

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ θεσμοί αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Ένα πρόβλημα με ασήμαντο οικονομικό μέγεθος, συγκριτικά με το συνολικό ΑΕΠ της ευρωζώνης, ήταν αρκετό για να ναρκοθετηθεί η σταθερότητα.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ του «κουρέματος» των καταθέσεων βάλλεται πανταχόθεν από τους οικονομολόγους – και δικαιολογημένα. Η πίστη, απαράβατος όρος για την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, έχει δεχτεί ήδη ένα πολύ ισχυρό πλήγμα, πιθανώς και μη επουλώσιμο, ακόμα και αν τελικά, υπό το βάρος των αντιδράσεων, το «κούρεμα» αυτό δεν πραγματοποιηθεί.

Η ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΗ διάθεση της Γερμανίας και η μυωπική αντίληψη για την υπεράσπιση των στενών εθνικών της συμφερόντων, βραχυχρονίως, δημιούργησαν αρνητικό τετελεσμένο, με άγνωστες συνέπειες για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος.

ΑΠΟ ΤΗΝ άλλη πλευρά, η υπερδιόγκωση εθνικών τραπεζικών συστημάτων, όπως του κυπριακού, με ξένα κεφάλαια αμφιβόλου νομιμότητας, πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγήν. Οι φούσκες στον τραπεζικό τομέα, όπως κάθε άλλη οικονομική ανισορροπία, πρέπει να αντιμετωπίζονται, αν όχι εν τη γενέσει τους, τουλάχιστον εγκαίρως. Σίγουρα, πάντως, όχι όταν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο…

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ νέα ισχυρά θεσμικά θεμέλια για το οικοδόμημα του ενιαίου νομίσματος, η βιωσιμότητα του οποίου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την έμπρακτη συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών - μελών για την αποφυγή ή την έγκαιρη αντιμετώπιση κρίσεων όπως αυτή… 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου