Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 16:25:04

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow To κυπριακό ρίσκο
To κυπριακό ρίσκο
Πηγή: Express.gr
 Μετά το χτύπημα που το Βερολίνο οργάνωσε και εκτέλεσε εναντίον της Μόσχας μέσω… Κύπρου, η κυπριακή πολιτική ηγεσία καλείται μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα να απαντήσει σε ένα μείζoν γεωπολιτικό δίλημμα. Να ξεκαθαρίσει σε ποιο γκρουπ γεωπολιτικών συμφερόντων θα ενσωματωθεί όσο εξελίσσεται και διαρκεί ο ακήρυχτος οικονομικός πόλεμος που ζει η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια.

Ήδη η Εκκλησία (μεγαλομέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας, της τσιμεντοποίας Βασιλικού, της ΚΕΟ και μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου) τοποθετήθηκε. Η δήλωση του αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου (ο οποίος στην Κύπρο διαθέτει πολιτική δύναμη καθότι εκλέγεται από το λαό) «μπορούμε και με τη λίρα» δημιουργεί ήδη αντιευρωπαϊκό κλίμα στη Μεγαλόνησο και δυσχεραίνει τις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη (ο οποίος προεκλογικά έτυχε της ανοικτής υποστήριξης του Χρυσόστομου) να πείσει το κυπριακό Κοινοβούλιο να αποδεχθεί την ευρωπαϊκή λύση.

Βεβαίως, οι «διαπραγματεύσεις» είναι σε εξέλιξη και ήδη η ΕΕ «διόρθωσε» την αρχική πρόταση για «κούρεμα» όλων των καταθέσεων, προσφέροντας ως επιλογή την εξαίρεση των καταθέσεων μέχρι τις 100.000 ευρώ. Η ΕΕ έσπευσε να διορθώσει ένα λάθος που απειλούσε –αν δεν το έκανε ήδη– την αξιοπιστία της ευρωζώνης ως προς την εγγύηση των καταθέσεων. Όμως, το λάθος έγινε και πλέον καλούνται να το διορθώσουν οι Κύπριοι με τις αποφάσεις τους. Αν δεν «κουρευτούν» οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ τότε το «κούρεμα» των μεγαλοκαταθετών θα είναι μεγαλύτερο...

Συνεπώς, για την κυπριακή ηγεσία εκείνο που επείγει είναι η προστασία του τραπεζικού της τομέα, από τον οποίο ζει και αναπνέει η κυπριακή οικονομία. Και αυτό με απλά λόγια σημαίνει προστασία των Ρώσων μεγαλοκαταθετών της, που θα πληγούν άμεσα από το κούρεμα – αν και εφόσον η κυπριακή ηγεσία αποφασίσει να συγκεντρώσει με αυτόν τον τρόπο το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ που της ζητείται.

Αν τελικώς η κυπριακή ηγεσία αρνηθεί αυτή τη διαδικασία, ώστε να κρατήσει στο τραπεζικό της σύστημα τα ρωσικά κεφάλαια (που σε αντίθετη περίπτωση απειλούν με μαζική αποχώρηση), χρήματα θα πρέπει να συγκεντρωθούν από περικοπές μισθών και συντάξεων ή/και «κούρεμα» μικροκαταθετών. Μια τέτοια απόφαση θα κινήσει τις διαδικασίες «ξηλώματος» της ευρωζώνης, που θα προκαλέσει μεσοπρόθεσμα η μαζική φυγή κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες (καθώς οι καταθέσεις γίνονται επισφαλείς).

Αν πράγματι η Γερμανία έχει αποφασίσει να ρισκάρει με τη διάλυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, τότε η τοποθέτηση του αρχιεπισκόπου είναι το κυπριακό ρίσκο – η διαδικασία διάλυσης της ευρωζώνης να ξεκινήσει από την Κύπρο. Διότι, σε καμία περίπτωση η Κύπρος δεν μπορεί να μετατραπεί σε άλλο ένα πειραματόζωο, όπου αυτή τη φορά θα δοκιμαστεί η ισχύς της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας.

Π.Κ. Μαυρίδης
panamav@gmail.com


 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου