Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 17:19:50

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Aυτοκριτική
Aυτοκριτική
Πηγή: Express.gr
 Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με μια κυνική έκφραση αυτοκριτικής, ομολόγησε πως δεν θα επαναλάβουμε ποτέ τη λύση που επιλέξαμε για την Ελλάδα! Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός είπε «mea culpa» στους Έλληνες για λογαριασμό των Ευρωπαίων. Ε, και λοιπόν;

Αρκεί ένα «συγγνώμη λάθος» για να επαναφέρει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στο σημείο που βρισκόταν προ δύο ετών; Αρκεί ένα «συγγνώμη λάθος» για να ξαναπάρει μπρος η ελληνική οικονομία; Αρκεί ένα «συγγνώμη λάθος» για να επουλώσει τις πληγές που δημιούργησαν σε εκατομμύρια εργαζομένους και επιχειρηματίες οι πειραματισμοί των Ευρωπαίων εταίρων; Προφανώς δεν αρκεί. Κι όχι μόνο δεν αρκεί, αλλά όσο η συνταγή δεν αλλάζει, όσο η Ευρώπη επιμένει πεισματικά στην πιστή εφαρμογή ενός λανθασμένου προγράμματος, τόσο το μέγεθος του εμπαιγμού και της κοροϊδίας μεγαλώνει.

Ο Μπέπε Γκρίλο δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα πως ουσιαστικά η Ιταλία είναι εκτός ευρωζώνης. Ήταν προειδοποίηση; Ήταν διαπίστωση; Όπως και να 'Αχει, μήπως θα έπρεπε να σκεφτούν κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα; Αν η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη σημαίνει δεινά για τον τόπο, τότε ποιος ο λόγος συμμετοχής; Οι δυνάμεις του «ευρωπαϊκού τόξου» οφείλουν τώρα να απαντήσουν πειστικά, προτού πολιτικές κινήσεις που προτάσσουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ, όπως αυτή του Αλέκου Αλαβάνου, αρχίσουν να πληθαίνουν και να αποκτούν δυναμική.

Πιο συγκεκριμένα, η πρωταρχική δύναμη του «ευρωπαϊκού τόξου», όπως την εκφράζει και την αντιπροσωπεύει ο Αντώνης Σαμαράς, οφείλει να εξηγήσει, εξίσου κυνικά, στους Ευρωπαίους πως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Και πως αυτή τη στιγμή, προτού προκύψει ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη στη χώρα, θα πρέπει η συνταγή να αλλάξει.

 Ο Αντώνης Σαμαράς οφείλει να πει ένα μεγάλο «όχι» και ένα ακόμα μεγαλύτερο «ως εδώ». Τα λόγια του Γιούνκερ, αλλά και οι φωνές απ'Α όλο τον κόσμο που επικρίνουν τις απάνθρωπες πολιτικές της λιτότητας, είναι οι σύμμαχοί του σε μια μάχη που μόλις τώρα αρχίζει και κλιμακώνεται.

Η άλλη μάχη, στο εσωτερικό της χώρας, καλά κρατεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Είναι η μάχη εναντίον κάθε μεταρρύθμισης που καθηλώνει την ελληνική οικονομία, την καθιστά μη ανταγωνιστική και που σε τελική ανάλυση ευθύνεται για την υπερμεγέθυνση του προβλήματος που η λανθασμένη «συνταγή» δημιούργησε.

Πιο απλά. Είναι θετικό να αναγνωρίζεται από έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο το λάθος. Όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει το άλλοθι για να μην αναγνωρίσουν (και σπεύσουν να διορθώσουν) οι Έλληνες τα δικά τους διαχρονικά και μόνιμα λάθη.

Π.Κ. Μαυρίδης
panamav@gmail.com 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου