Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 15:49:48

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Ευρωπαϊκό πρόβλημα
Ευρωπαϊκό πρόβλημα
Πηγή: Express.gr
 Στο συμβούλιο κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν παρά να επιλέξουν είτε να διακινδυνεύσουν την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα είτε να αποφασίσουν για την αναγκαιότητα συμπληρώσεων και τροποποιήσεων του προγράμματος προσαρμογής.

Το δίλημμα θα τεθεί αυτοπροσώπως από τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς μέχρι την επόμενη εβδομάδα δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία με το κλιμάκιο της τρόικας. Ο πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί – ίσως και να το επιθυμεί για λόγους στρατηγικής– η λύση να δοθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. 'Αλλωστε, οι υπάλληλοι της τρόικας δεν είναι σε καμία περίπτωση ισότιμοι συνομιλητές του – όσο κι αν οι ίδιοι επιφυλάσσουν έναν τέτοιο ρόλο για τον εαυτό τους.

Μπορεί λοιπόν ο πρωθυπουργός να έχει τη διάθεση να εμφανίζεται ευγενής μαζί τους, άλλο όμως οι προσωπικές αβρότητες και άλλο η πολιτική διαπραγμάτευση. Και εδώ πρόκειται για πολιτική διαπραγμάτευση και όχι για τεχνική διευθέτηση μεταξύ τεχνοκρατών, που ο πρωθυπουργός καλείται να επικυρώσει ή να απορρίψει.

Διότι, πολύ απλά, ο πρωθυπουργός δεν είναι υποχρεωμένος να διαπραγματεύεται με τους ξένους τεχνοκράτες για το αν θα μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, αν και πόσο θα μειωθούν οι φόροι, αν θα καταργηθεί ο φόρος στα καύσιμα, αν θα καταργηθεί το χαράτσι στα ακίνητα κ.λπ., ούτε είναι δουλειά του να τους πείσει για την ορθότητα της άποψής του.

Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα που υποστηρίζουν μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση. Και αυτήν την κατεύθυνση δεν θα τη συμφωνήσει ο Αντώνης Σαμαράς με τον Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), τον Ματίας Μορς (Κομισιόν) και τον Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). Θα τη συμφωνήσει με την 'Αγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Αυτοί λοιπόν θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν να ξεσπάσει στην Ελλάδα πολιτική κρίση και ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη. Αυτοί θα σταθμίσουν αν και κατά πόσο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα μπορούσε να αντέξει τις σεισμικές δονήσεις μιας τέτοιας εξέλιξης, σε μια περίοδο μάλιστα όπου η Ιταλία φλερτάρει εντόνως με την πολιτική αστάθεια – με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συνεπώς, για τον Αντώνη Σαμαρά η μη συμφωνία με τους επικεφαλής της τρόικας ήταν περίπου μονόδρομος. Διότι, κατά την εκτίμησή του (και ίσως πολλών άλλων ακόμα), οι απαιτήσεις που είναι επιφορτισμένοι να προβάλλουν οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την ελληνική κοινωνία πέραν των ορίων ανοχής και αντοχής της. Και αυτό, πλέον, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Για την κυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμαρά ήρθε η ώρα να τραβήξει την κόκκινη γραμμή. Τώρα είναι η ευκαιρία να το πράξει... Κι ας αποφασίσουν πλέον οι Ευρωπαίοι για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.

Π.Κ. Μαυρίδης
panamav@gmail.com


 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου