Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 19:14:49

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Ο δρόμος της ανάπτυξης
Ο δρόμος της ανάπτυξης
Πηγή: Express.gr
 Ποιος θα τραβήξει το κάρο της ανάπτυξης για να σύρει τη χώρα έξω από την κρίση; Το ερώτημα τίθεται επιτακτικά όσο διαπιστώνεται η αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να σταθεί στα πόδια της – γεγονός που επιβεβαίωσε η πτώση του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας την ώρα που το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια ήταν ευνοϊκό.

Λογικά το Χρηματιστήριο προεξοφλεί ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις εγγενείς αδυναμίες της. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Από παντού τα μηνύματα που λαμβάνει η αγορά δεν είναι ενθαρρυντικά.

Καταρχήν υπάρχουν αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Μπορεί Μαξίμου και πλατεία Συντάγματος να καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες, όμως η φιλολογία περί ανασχηματισμού ξεκίνησε (πρώτος ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην αρχή της εβδομάδας άνοιξε και επίσημα το θέμα) και θα κλιμακωθεί τις επόμενες μέρες, ως άλλη μια ένδειξη πως η ρότα του κυβερνητικού σκάφους χρειάζεται διορθώσεις. Μέχρι λοιπόν και μετά την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας (ημερομηνία από την οποία εικάζεται πως θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για κυβερνητικές αλλαγές) η συζήτηση θα φουντώσει και ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις θα παρατηρηθεί αναβλητικότητα και διστακτικότητα στη λήψη αποφάσεων.

Κατόπιν είναι όλη αυτή η αίσθηση περί της ελληνικής εκδοχής «καθαρά χέρια» που ξεκίνησε η δικαιοσύνη. Ο ένας μετά τον άλλο διακεκριμένοι επιχειρηματίες οδηγούνται ή ετοιμάζονται να οδηγηθούν στη φυλακή, γεγονός που γεννά ερωτηματικά για το αν και κατά πόσο το εγχείρημα στηρίζεται σε στέρεες βάσεις ή γίνεται για επικοινωνιακή κατανάλωση. Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα για το ποιος τελικά θα αναλάβει ρίσκα θα επενδύσει χρήματα και εντέλει θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας παραμένει.

Ουδείς αμφισβητεί την ανάγκη να τιμωρηθούν όσοι με τον α ή β τρόπο δημιούργησαν χρέη προς το Δημόσιο. Χρειάζεται όμως πολλή προσπάθεια για να πειστεί η κοινωνία πως η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται στη βάση της τήρησης του νόμου και όχι της ανθρωποφαγίας διακεκριμένων «κατεχόντων» για να ικανοποιηθεί το «περί δικαίου αίσθημα».

Αν κυριαρχήσει η άποψη πως όλοι οι επιχειρηματίες είναι συλλήβδην «απατεώνες», τότε το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας θα ενταθεί. Και αν υποτεθεί πως η προηγούμενη φουρνιά επιχειρηματιών επιχειρούσε με επιλήψιμο τρόπο, τι εξασφαλίζει πως η νέα θα αλλάξει τρόπο; Σε καθεστώς ενοχοποίησης της επιχειρηματικότητας, οι εν δυνάμει νέοι επιχειρηματίες προτιμούν να αναβάλλουν τα όποια επενδυτικά τους σχέδια ή ακόμα και να αναζητήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό, την ίδια στιγμή που η ελληνική εκπαίδευση έχει ακόμα δρόμο για να δημιουργήσει νέους.

Ως εκ τούτου το αρχικό ερώτημα παραμένει ακόμα αναπάντητο...

Π.Κ. Μαυρίδης
panamav@gmail.com 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου