Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 17:27:22

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Πειθαρχία γραμμής
Πειθαρχία γραμμής
Πηγή: Express.gr
 Τη γραμμή τη δίνω εγώ, είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας πρόσφατα σε αριστερό ακροατήριο. Και το έκανε με τον πλέον εύσχημο και διπλωματικό τρόπο. Ουσιαστικά θέλησε να επιβάλει σιωπητήριο, επικαλούμενος τα επικοινωνιακά χαλκεία της κυβέρνησης που είναι έτοιμα να στήσουν προβοκάτσιες.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην έχει άδικο να υποψιάζεται ότι η στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά είναι να στήσει σκηνικό έντασης και δεξιού παρακράτους. Όπως και μπορεί να μην είναι εντελώς άστοχοι οι παραλληλισμοί με το «ιταλικό βαθύ κράτος» της περιόδου του Φραντσέσκο Κοσίγκα, όπου μετά από μια τυφλή βομβιστική ενέργεια με 17 νεκρούς στην Πιάτσα Φοντάνα άρχισε να αναπτύσσεται επί μία δεκαπενταετία «η στρατηγική της έντασης», με ακροδεξιές, φασιστικές και παρακρατικές οργανώσεις σε συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες να οργανώνουν προβοκάτσιες εναντίον της Αριστεράς.

Όμως, ανεξάρτητα του τι φαντάζεται ή υποψιάζεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η συγκεκριμένη επιλογή μπορεί και να συνιστά και μια υπεκφυγή απάντησης σε όσους τον προκαλούν να ασκήσει τα αρχηγικά του καθήκοντα και να «μαζέψει» όσους βουλευτές με δηλώσεις «εκτός γραμμής» αμφισβητούν εμμέσως τη «δεξιά στροφή» του ή απλά απειθαρχούν κάνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να μοιάζει με μεξικανικό στρατό.

Το κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας επικαλείται έναν υπαρκτό ή ανύπαρκτο εχθρό είναι μια εξήγηση της στρατηγικής του. Η άλλη είναι ότι επιλέγει την κλασική στρατηγική κατασκευής ενός εξωτερικού κινδύνου για να υπερκεράσει εσωτερικά προβλήματα και αδυναμίες.

Σε κάθε περίπτωση η μεθοδολογία είναι ίδια. Και είναι μάλλον αναμενόμενη, δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι εξοικειωμένος σε παιχνίδια τακτικής και ζυμωμένος σε τέτοιου είδους διαδικασίες.

Το θέμα είναι όμως πως τέτοιου είδους τακτικές, όσο αποδοτικές κι αν είναι στο να διατηρούν την εσωκομματική συνοχή, δεν αρκούν για να δώσουν αέρα νίκης στον Αλέξη Τσίπρα. Η κοινωνία περιμένει να ακούσει από αυτόν έναν διαφορετικό πολιτικό λόγο, πιο σύγχρονο και ρεαλιστικό.

Είναι βεβαία κατανοητή η προτεραιότητα του Αλέξη Τσίπρα να διατηρήσει συντεταγμένο τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως εδώ συναντά το επόμενο προσωπικό δίλημμα. Να αναπτύξει μια αυτόνομη και ανεξάρτητη πολιτική πορεία ποντάροντας στο προσωπικό του άστρο ή να υπηρετήσει τις αριστερές ισορροπίες και αγκυλώσεις, περιοριζόμενος σε ρόλο ηγέτη της Αριστεράς.

Προφανώς η επιλογή είναι στρατηγικού χαρακτήρα και ανήκει αποκλειστικά στον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο οι μεγάλοι ηγέτες κρίνονται από την ικανότητά τους να ηγούνται λαών και όχι παρατάξεων. Από την ικανότητά τους να δίνουν λύσεις σε απλά και συγκεκριμένα προβλήματα. Αργά ή γρήγορα ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει, είτε ηγούμενος του ΣΥΡΙΖΑ είτε οποιουδήποτε άλλου πολιτικού σχηματισμού...

Π.Κ. Μαυρίδης
panamav@gmail.com 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου