Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 15:30:43

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Εύθραυστη ισορροπία
Εύθραυστη ισορροπία
Πηγή: Express.gr
 Σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και καταθέσεων θα προχωρεί η κυβέρνηση, προκειμένου να μαζέψει μέρος των 56,4 δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η απόφαση σοκάρει!

Αποφάσεις, όπως αυτή του υπουργού Εργασίας να θέσει σε διαβούλευση το απεργιακό δίκαιο με απώτερο σκοπό την κατάργηση των απεργιών, θέτουν σε κίνδυνο την ήδη διαταραγμένη κοινωνική ισορροπία. Αν η υποψία που δημιουργείται στους πολίτες πως η κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες που αντικατέστησε) είναι ενεργούμενη εργοδοτικών συμφερόντων και πως όλες οι αποφάσεις κατατείνουν σε βάρος της μισθωτής εργασίας μετατραπεί σε βεβαιότητα, η κοινωνική έκρηξη θα είναι ανεπίστρεπτη.

Δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να αισθάνονται διωκόμενοι από το ίδιο τους το κράτος, το οποίο υποτίθεται προστατεύει τα δικαιώματά τους και εμπεδώνει στην κοινωνία το περί δικαίου αίσθημα. Όταν αυτό κλονισθεί, δημιουργούνται συνθήκες κοινωνικής και κατ' επέκταση πολιτικής εκτροπής.

Σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία η κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει μεγάλη προσοχή και να ιεραρχήσει προτεραιότητες και ανάγκες.

Ένα στατιστικό στοιχείο να λάμβανε υπόψη της προβαίνοντας  στην αναγκαία... ρύθμιση, θα μπορούσε να αλλάξει άρδην το πολιτικό κλίμα. Η πλειονότητα των οφειλετών (περί τα 2,3 εκατ. πολίτες) προς το Δημόσιο χρωστούν στην εφορία συνολικά 1,1 δισ. ευρώ. Μια μειονότητα οφειλετών (6.270) έχουν χρέη συνολικού ύψους 35 δισ.!

Η κυβέρνηση, η κάθε κυβέρνηση, έχει να επιλέξει ανάμεσα στους πολλούς ή τους λίγους. Είναι πολιτικά στοιχειώδες και δεν χρειάζεται ούτε ιδεολογίες ούτε ιδιαίτερες γνώσεις ούτε οποιεσδήποτε αρχές ή πεποιθήσεις για να το αντιληφθεί κανείς. Απλή λογική χρειάζεται.

Αν λοιπόν μια κυβέρνηση, οποιαδήποτε κυβέρνηση, έχει την πρόθεση να βρεθεί απέναντι στους πολλούς επειδή δεν μπορεί να εναντιωθεί στους λίγους, τότε είναι άξια της όποιας τύχης της.

Το θέμα είναι πως μια τέτοια εξέλιξη δεν ευνοεί κανένα. Ούτε τους πολλούς (οι οποίοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν) ούτε και τους λίγους. Διότι τέτοιου είδους εξόφθαλμη προστασία των λίγων έναντι των πολλών διαστρεβλώνει την έννοια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας – την πεμπτουσία του καπιταλιστικού συστήματος. Παραχωρεί έδαφος στους λαϊκιστές παντός είδους να καταδικάσουν συλλήβδην την επιχειρηματικότητα και τους «ανάλγητους επιχειρηματίες», ανοίγοντας το δρόμο επιστροφής σε άλλες (εμφυλιακού τύπου) εποχές, που κάποια στιγμή η χώρα φάνηκε να ξεπερνά.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει ποιες κοινωνικές συνθήκες θέλει να διαμορφώσει τα επόμενα χρόνια. Συνθήκες όπου το συμφέρον των λίγων θα επιβάλλεται εις βάρος των πολλών ή το κοινωνικό συμφέρον θα διαμορφώνεται επί τη βάσει του αμοιβαίου συμφέροντος όλων, με το κράτος σε ρόλο αντικειμενικού και δίκαιου ρυθμιστή;

Π.Κ. Μαυρίδης
panamav@gmail.com

 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου