Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, 23:18:59

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Σταθερή γραμμή
Σταθερή γραμμή
Πηγή: Express.gr
 
Στην πολιτική δεν αρκεί να είσαι παρών. Πρέπει να είσαι και χρήσιμος. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει να το λέει, πως όποτε χρειάστηκε δήλωνε πάντα «παρών». Το κατά πόσο ήταν και χρήσιμος είναι κάτι υποκειμενικό. Ο ίδιος πάντως το πιστεύει.

Τον Ιούνιο του 2011, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά περίπου να συγκυβερνήσουν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπήκε μπροστά και ανέλαβε να παράσχει τη στήριξη που ο τότε πρωθυπουργός ζητούσε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για πολλούς ήταν μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου. Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών και της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης εμπεριείχε κινδύνους απείρως μεγαλύτερους από αυτούς του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας. Όμως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν παρών στο «ραντεβού με την ιστορία», όπως ο ίδιος πίστευε ή το αντιλαμβανόταν.

Ήταν και χρήσιμος για τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς απάλλαξε τον τότε πρωθυπουργό από το βάρος της σκληρής καθημερινότητας και του έδωσε χρόνο να προετοιμάσει την αποχώρησή του από μια θέση που είχε αρχίσει να του γίνεται βραχνάς.

Ένα χρόνο αργότερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα αποδεικνύονταν χρήσιμος και στον Αντώνη Σαμαρά, προσφέροντας πολιτική στήριξη σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί. Το διάστημα που επακολούθησε έδωσε μάχες υπέρ μιας πολιτικής την οποία θεωρούσε συνέχεια της δικής του. Ή, έστω, προέκταση μιας πολιτικής που σχεδίασαν οι δανειστές κι εκείνος συμφώνησε να εφαρμόσει.

Την ίδια μάχη συνεχίζει να δίνει μέχρι σήμερα, εκτελώντας χρέη άτυπου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, που όποτε οι συνθήκες το απαιτούν «βγαίνει μπροστά» για να εξηγήσει ό,τι κανείς άλλος δεν μπορεί να εξηγήσει. Το έκανε στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ (αν και εκεί έδινε μάχη προσωπικής πολιτικής επιβίωσης), το έκανε και την περασμένη Τετάρτη όταν εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε ένα πειστικό περίγραμμα των προθέσεων της κυβέρνησης να στηρίξει το εισόδημα των αγροτών και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Την ίδια ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποδείκνυε τη χρησιμότητά του στον Αντώνη Σαμαρά, ο Κώστας Καραμανλής μέσω non paper που υπέγραφαν βουλευτές της επιρροής του επανεμφανιζόταν δηλώνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, κι αυτός «παρών». Ήταν μια αποστροφή του Γιάννη Στουρνάρα για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή που το προκάλεσε.

Το κατά πόσο η επανεμφάνισή του θα αποδειχθεί χρήσιμη στον Αντώνη Σαμαρά, ελάχιστοι το προεξοφλούν. Να είναι χρήσιμη για τη ΝΔ; Ίσως. Αρκεί η παρουσία του να λειτουργήσει εξισορροπητικά σε μια εμφανή προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να αναζητά και να βρίσκει στήριξη σε πρόσωπα εκτός ΝΔ, όπως ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Π.Κ. Μαυρίδης
panamav@gmail.com 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου