Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, 08:43:30

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Αποφασιστικότητα
Αποφασιστικότητα
Πηγή: Express.gr
 Σύστημα όπως και ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις! Κάπως έτσι και η κυβέρνηση δεν άλλαξε το σύστημα «πυγμή και αποφασιστικότητα», όπως δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει και το σύστημα «νόμος και τάξη».

Η νίκη επί των απεργών του μετρό δημιούργησε ένα θετικό προηγούμενο και, ως ήταν αναμενόμενο, το μέτρο της επιστράτευση εφαρμόστηκε και στην περίπτωση των ναυτεργατών. Τα φυλλάδια μοιράστηκαν το βράδυ της Τρίτης και από χθες τα ξημερώματα τα πλοία άρχισαν να εκτελούν τα δρομολόγιά τους. Ούτε η παναττική κινητοποίηση που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ούτε και η συμπαράσταση ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ στους απεργούς ήταν αρκετά για να μεταβάλουν την κυβερνητική στάση.

Έτσι λοιπόν άλλη μια μάχη κερδήθηκε, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται. Οι ναυτεργάτες προειδοποιούν πως ο αγώνας δεν τελείωσε και πως θα επανέλθουν. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αγρότες, που παραμένουν με παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στις εθνικές οδούς – οι οποίες για την ώρα παραμένουν ανοιχτές.

Αυτό σημαίνει πως κάτι αλλάζει στη στάση τους. Ο «κοινωνικός αυτοματισμός» λειτουργεί σε βάρος των διαμαρτυρομένων και αυτό γίνεται πλέον κατανοητό από τις ηγεσίες τους. Προ καιρού ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει συστάσεις για άλλου είδους αγώνα. Με φαντασία και νέες μεθόδους. Ακόμα δεν έχουν φανεί όμως ούτε η φαντασία ούτε οι νέες μέθοδοι.

Μέχρι όμως την επόμενη αναμέτρηση η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφησυχάζει. Η αποτροπή της μαζικότητας των κινητοποιήσεων δεν εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή του συστήματος «νόμος και τάξη», αλλά από τη δυνατότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει πολιτικές που θα βρουν κοινωνικές αντιστοιχίσεις και θα τύχουν κοινωνικής νομιμοποίησης.

Με τους μισθούς και τις συντάξεις να περικόπτονται διαρκώς, τα χαράτσια και τους φόρους να διαδέχονται το ένα το άλλο, ακόμα και οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές της κυβερνητικής πολιτικής θα μειώνονται.

Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρξει άμεσα κάτι που θα επιτρέψει σε ένα μέρος της κοινωνίας να σταθεί ουσιαστικά στο πλευρό της κυβέρνησης, πέραν ορισμένων λιγοστών που ευνοούνται από την πολιτική της.

Αυτό το κάτι αναζήτησαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά ως φαίνεται δυσκολεύονται να το εντοπίσουν. Η κυβερνητική συνοχή δεν απειλείται ακόμα, πλην όμως δεν διασφαλίζεται μόνο με επικοινωνιακές πρακτικές ούτε από την αναγκαστική συσπείρωση που προκαλεί το αντιμνημονιακό μέτωπο.

Χρειάζεται κάτι πιο ουσιαστικό και πιο βαθύ και πάντως όχι εικόνες ανάλογες με αυτές χθες στο κέντρο της Αθήνας, όπου εκατοντάδες πολίτες σε ουρές διαπληκτίζονταν για τη δωρεάν προμήθεια λίγων λαχανικών...

Π.Κ. Μαυρίδης
panamav@gmail.com  
 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου