Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 20:50:57

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Δεν αποτελεί άλλοθι ο πολλαπλασιαστής του ΔΝΤ
Δεν αποτελεί άλλοθι ο πολλαπλασιαστής του ΔΝΤ
Πηγή: Express.gr
 ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ που έχει ανακύψει με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αντιμετωπίζεται με μεγάλη δόση υπερβολής από τα πολιτικά κόμματα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ της επίδρασης των δημόσιων δαπανών στη μεταβολή του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος πολλές φορές δεν μπορεί να αποτυπωθεί εκ των προτέρων σε μια μαθηματική σχέση. Πρόσφατες οικονομικοτεχνικές μελέτες καταδεικνύουν ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή εξαρτάται από τη ροπή προς την αποταμίευση, το βαθμό εξωστρέφειας της οικονομίας και το πραγματικό φορολογικό βάρος.

ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΗ περίπτωση ο λόγος που η περικοπή των δημόσιων δαπανών προκάλεσε τη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση στην ελληνική οικονομία ήταν η άτυπη στάση πληρωμών του Δημοσίου, που οδήγησε στη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους, οι οποίες υπερέβησαν τα 9 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα οι συνεχείς περικοπές του ΠΔΕ αποτελούν παράγοντα εμβάθυνσης της ύφεσης. Αυτές οι  παράμετροι μάλλον υποεκτιμήθηκαν στον πολλαπλασιαστή του ΔΝΤ.  

ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ γραμμές η μείωση των δαπανών του ελληνικού Δημοσίου ήταν αναπόφευκτη, αφού αυτές για χρόνια δεν καλύπτονταν από τα φορολογικά έσοδα αλλά από τον φθηνό εξωτερικό δανεισμό, που διακόπηκε απότομα το 2010.
    
ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ η διόρθωση του πολλαπλασιαστή του ΔΝΤ λόγω των μεταβολών του εξωτερικού περιβάλλοντος ή των πολιτικών συνθηκών στο εσωτερικό της χώρας δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για εγκατάλειψη του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αντιθέτως πρέπει να συμβάλει στη διόρθωση της οικονομικής πολιτικής, με τερματισμό των φορολογικών επιβαρύνσεων και μετάθεση της περικοπής των δαπανών στις «πηγές» που δημιουργούν έλλειμμα.


 


 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου