Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 21:06:05

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Αυξημένα κεφάλαια για τις ελληνικές περιφέρειες
Αυξημένα κεφάλαια για τις ελληνικές περιφέρειες
Πηγή: Express.gr
 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τους περιφερειακούς λογαριασμούς, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2010 παρουσίασε μείωση 4,1% και διαμορφώθηκε στα 19.646 ευρώ από 20.481 ευρώ το 2009. Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ καταγράφηκε στην Ήπειρο (13.730 ευρώ), στη Δυτική Ελλάδα (13.850 ευρώ) και στη Θεσσαλία (14.600 ευρώ).

ΕΑΝ ΛΗΦΘΕΙ υπόψη η βαθιά ύφεση το 2011, το 2012 και το 2013, η υποχώρηση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ των περισσότερων ελληνικών περιφερειών θα είναι… πρωτόγνωρη. Πρόκειται για εξέλιξη εξόχως αρνητική για τους κατοίκους των περιφερειών και αναζητούνται επειγόντως πολιτικές για την αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΟΥ το μέγεθος του κατά κεφαλήν ΑΕΠ αποτελεί το δείκτη με βάση τον οποίο αποφασίζεται η κατανομή των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων. Οι πόροι από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατευθύνονται στις περιφέρειες των κρατών ανάλογα με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ που η καθεμία καταγράφει στο πρόσφατο παρελθόν. Οι ζώνες και τα ποσά που αντιστοιχούν καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ικανοποιούν την αρχή ότι οι φτωχότερες περιφέρειες δικαιούνται περισσότερους πόρους και οι λιγότερο φτωχές λιγότερους.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ περιφέρειες –που το 2008 βρίσκονταν στο όριο της χρηματοδότησης, κινδυνεύοντας με αποκλεισμό λόγω του υψηλού κατά κεφαλήν ΑΕΠ– μετά την παρατεταμένη και βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να δικαιούνται όχι μόνο τους ίδιους αλλά και περισσότερους πόρους από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Η ΕΛΛΑΔΑ πρέπει να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση για τις περιφέρειες. Απαιτούνται διπλωματικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή αλλά και εδραίωση της αξιοπιστίας της χώρας στο μεσοδιάστημα με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ. 


 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου