Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 20:41:55

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Στόχος ο εξορθολογισμός
Στόχος ο εξορθολογισμός
Πηγή: Express.gr
 Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει μια μοναδική ευκαιρία να αφήσει πίσω του σημαντικό έργο και να συνδέσει το όνομά του με μια μεγάλη μεταρρύθμιση – ανάλογη μ'Α εκείνη του Αναστάσιου Πεπονή. Ο υπουργός Οικονομικών είναι ίσως ο μοναδικός πολιτικός - τεχνοκράτης που έχει την επάρκεια γνώσης, το πλεόνασμα λογικής και το απόθεμα σθένους να λύσει μια και καλή το γόρδιο δεσμό του φορολογικού συστήματος της χώρας.

Υποτίθεται ότι την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Θα πρέπει μάλλον να είναι διάλογος κουφών ή μουγγών. Διότι ούτε ακούμε κανέναν ούτε κανείς ακούγεται να προτείνει κάτι. Μόνο κριτική ακούγεται...

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναγκάστηκε να τηλεφωνήσει στο Μέγαρο Μαξίμου και να ζητήσει κάλυψη, διότι δεχόταν κρίσεις και υποδείξεις από βουλευτές της ΝΔ σχετικά με την πρόθεσή του να φορολογήσει την ακίνητη περιουσία. Αμέσως μετά βγήκε σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων για να πει πως ουδείς του έχει προτείνει κάτι και ακόμα σοβαρότερο ότι οι σκέψεις που κάνει και οι προτάσεις που καταθέτει αφορούν ακριβώς τον εξορθολογισμό των φόρων στην ακίνητη περιουσία και την δικαιότερη ανακατανομή τους.

Αν είναι όντως έτσι όπως τα λέει ο υπουργός, αν δηλαδή η προσπάθειά του έγκειται στο να φορολογήσει το μεγάλο κεφάλαιο και τους πραγματικά κατέχοντας ελαφρύνοντας τους μη προνομιούχους, τότε κάτι δεν κάνει σωστά. Ίσως θα έπρεπε να το καταστήσει πιο εύληπτο στους πολίτες, για να τον κατανοήσουν και να τον στηρίξουν.

Προφανώς, ο υπουργός δεν έχει τη δυνατότητα να επιδοθεί με αξιώσεις στα πεδία των εντυπώσεων. Είναι σχεδόν αδύνατο να μη γίνει εύκολη λεία στις κάθε λογής ορέξεις των κυβερνητικών και μη βουλευτών. Αυτών δηλαδή που δεν τον βοηθούν με καμία πρόταση και ούτε πρόκειται ποτέ να το κάνουν. Όπως δεν θα το κάνει και κανένας γι'Α αυτούς αν κάποιοι απ' αυτούς έχουν την τύχη (ή την ατυχία) να καθίσουν στην ίδια καρέκλα όπου σήμερα κάθεται ο Γιάννης Στουρνάρας.

Συνεπώς, η μόνη επιλογή που έχει ο υπουργός είναι το πρωθυπουργικό χέρι βοήθειας. Και ορθώς έπραξε να διαμαρτυρηθεί και η διαμαρτυρία του να διαρρεύσει προς κάθε ενδιαφερόμενο. Στην κατάσταση όπου βρίσκεται ο υπουργός είναι το μόνο όπλο άμυνας που διαθέτει. Τουλάχιστον να καταστήσει εμφανή στην κοινωνία τον «υπόγειο πόλεμο» που δέχεται.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε υπουργό Οικονομικών. Ειδικά τα τελευταία χρόνια αυτοί είναι οι υπουργοί που σαν τα... χωριά όμορφα καίγονται. Θα έχει ενδιαφέρον αν τελικά ο Γιάννης Στουρνάρας καταφέρει να ξεφύγει από το ολοκαύτωμα...

Π.Κ. Μαυρίδης
panamav@gmail.com 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου