Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, 19:31:29

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Προύχοντες και πληβείοι της εργατικής τάξης
Προύχοντες και πληβείοι της εργατικής τάξης
Πηγή: Express.gr
 ΟΛΟΙ γνωρίζαμε αλλά κανείς δεν μιλούσε, ότι οι Έλληνες συνδικαλιστές αποτελούσαν τους «προύχοντες» της εργατικής τάξης. Όταν τολμούσε κάποιος να αμφισβητήσει τις υψηλές αποδοχές τους και τα άλλα προνόμιά τους, ξεσήκωναν τους «πληβείους» συναδέλφους τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Όσο πιο βλαπτικός για την κοινωνία των πολιτών ήταν ο ξεσηκωμός (ΔΕΗ, ΜΜΜ κ.λπ.) τόσο περισσότερο ενδοτικές ήσαν οι κυβερνήσεις στα αιτήματά τους.

 Αυτή τη φορά όμως το κοινωνικό πλήγμα των συνεχόμενων επί πολλές μέρες απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Παρά το γεγονός ότι μετά την επιστράτευση μετρό και τραμ επαναλειτουργούν κανονικά από το απόγευμα της Παρασκευής (25/1), τα άλλα ΜΜΜ (λεωφορεία, τρόλεϊ και τρένα) συνεχίζουν την απεργία τους, αδιαφορώντας για την συνεχιζόμενη ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών και την χαριστική βολή που ρίχνουν στα εμπορικά καταστήματα. Και αν ακόμη υπήρχε πιθανότητα ενός μικρού συμβιβασμού, όπως ακούγεται ότι έγινε αποδεκτός από τους εκπροσώπους των συγκοινωνιακών μέσων σταθερής τροχιάς, οι συνδικαλιστές λεωφορείων και τρόλεϊ δείχνουν επίμονη αδιαλλαξία, καθοδηγούμενοι ίσως από κέντρα που αποβλέπουν στο χάος, τον διχασμό και την πτώση της κυβέρνησης.
 Η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη έναντι των δανειστών της να τηρήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με το επικυρωθέν και από τη Βουλή τρίτο κατά σειρά μνημόνιο, το οποίο βεβαιώνει (δεν ξέρω και αν πείθει) ότι είναι το τελευταίο. Μετά απ'Α όλα αυτά, δεν μπορεί να κάνει χατίρια σε καμία κοινωνική ή επαγγελματική τάξη και τούτο διότι το ταμείον είναι μείον, η χώρα πτωχευμένη και ως εκ τούτου «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Από την άλλη μεριά, είναι κατά τη γνώμη μου αισιόδοξο ότι ο πρωθυπουργός αδιαφορεί για τη δημοτικότητά του, δεν υποχωρεί σε απαιτήσεις συντεχνιών, με τις οποίες εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικοινωνούν και (αν δεν κατευθύνουν) ενθαρρύνουν με τη συμμετοχή τους δυναμική αντίσταση, ακόμη και την ανομία, έναντι του κράτους και της συντεταγμένης κοινωνίας.

 Είναι μεγάλη η ζημιά που προκαλείται από την ερήμωση της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας με τις διαδηλώσεις, τις απεργίες και τις συγκεντρώσεις. Αυτοί που κρατάνε τα λάβαρα και τα παντιερόνια των διαμαρτυριών είναι γνωστοί εγκάθετοι και καλά αμειβόμενοι είτε συνδικαλιστές είτε διοικητικοί υπάλληλοι των εργατικών και επαγγελματικών οργανώσεων (όπως ο κομψευόμενος κύριος της ΠΑΣΕΓΕΣ) που προπορεύονται στις πορείες και συχνά συνεντευξιάζονται.

Σημειώνω, τέλος, ότι αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τη χώρα η δυσμενής απήχηση σε ξένους, που θέλουν να έλθουν (είτε σαν τουρίστες είτε σαν επενδυτές) σε μια ήσυχη και πολιτισμένη χώρα, όταν βλέπουν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι μόνο να ενθαρρύνουν, αλλά και να συμμετέχουν σε καταλήψεις απεργών, τη στιγμή μάλιστα που ο αρχηγός τους φιλοδοξεί να κυβερνήσει.


Του
Σταύρου Τσουκαντά*


______________________________________________________
* Ο κ. Στ. Τσουκαντάς, είναι πρώην γενικός διευθυντής του ΥΠΑΝ 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου