Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 20:57:59

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Ζήτημα κατανομής των… σπανιζόντων πόρων
Ζήτημα κατανομής των… σπανιζόντων πόρων
Πηγή: Express.gr
 
ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και εκπροσώπων του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) δόθηκε εντολή στους δύο οργανισμούς για εκπόνηση δεκαετούς αναπτυξιακού πλάνου για την ελληνική οικονομία.

ΣΙΓΟΥΡΑ Η ελληνική οικονομία δεν είναι ούτε πρέπει να φιλοδοξεί να γίνει κεντρικά σχεδιαζόμενη. Αυτό άλλωστε θα ήταν τελείως ουτοπικό στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης και της απρόσκοπτης κίνησης κεφαλαίων που έχουν επικρατήσει.

Η ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ πολιτική όμως για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας δεν είναι η αδράνεια, αλλά η δράση για την αποκατάσταση των συνθηκών ανταγωνισμού σε όλες τις αγορές και την άρση των εμποδίων στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας από τον ιδιωτικό τομέα. Υπό αυτό το πρίσμα το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει μπροστά του ένα τιτάνιο έργο, που συνίσταται στην αποδέσμευση της ελληνικής οικονομίας από τα χρόνια δεσμά του κρατισμού και τις ποικιλόμορφες παραφυάδες του.

ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ πλεονεκτήματα της χώρας είναι γνωστά. Είναι προφανές ότι οι όποιοι διαθέσιμοι πόροι πρέπει να επενδύονται σε τομείς με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και όχι να διαχέονται αδιάκριτα, όπως στο παρελθόν, με πελατειακά κριτήρια. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις και η τόνωση των εξαγωγών θα αποδειχθούν βιώσιμες μόνο αν αφορούν παραγωγικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια, η διαχείριση των απορριμμάτων, οι νέες τεχνολογίες, η παραγωγή εξειδικευμένων κατηγοριών τροφίμων κ.ά.

Η ΑΛΛΑΓΗ του αναπτυξιακού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, με στροφή από την εγχώρια κατανάλωση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, αποτελεί ζήτημα που έχει να κάνει και με την κατανομή των σπανιζόντων πόρων. Αυτό είναι το ζητούμενο του 10ετούς αναπτυξιακού πλάνου. 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου