Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 17:41:45

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Φαύλος κύκλος
Φαύλος κύκλος
Πηγή: Express.gr
 
Υποτίθεται ότι η έννοια της μεταρρύθμισης εμπεριέχει κάτι κοινωνικά ωφέλιμο και ως εκ τούτου ευρέως αποδεκτό. Η κυβέρνηση Σαμαρά, όπως και άλλες προηγούμενες, φέρεται αποφασισμένη να μεταρρυθμίσει το κράτος. Εκ της προθέσεώς της οι πολίτες την πίστωσαν με εμπιστοσύνη και αναμένουν, αφού «σώσει» τη χώρα, να τη «μεταρρυθμίσει». Η χώρα «σώθηκε» –κατά δήλωση Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων, αφού ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ έχει εκλείψει– και μένει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση, ειδάλλως θα χρειαστεί πάλι νέα «διάσωση».

Βέβαια, έως ότου γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, το κράτος χρειάζεται χρήματα. Γι'Α αυτό και οι επίδοξοι μεταρρυθμιστές ανακαλύπτουν διαρκώς ευφάνταστους αλλά αναχρονιστικούς τρόπους είσπραξης χρημάτων. Ο τελευταίος αφορά τη φορολόγηση των ακινήτων. Το θέμα έχει εξαντληθεί. Και όσοι έχουν ακίνητα, έχουν ήδη ενημερωθεί για τη νέα επιδρομή που ετοιμάζει το κράτος σε βάρος τους.

Η διαπίστωση είναι θλιβερή. Αυτό που δεν μεταρρυθμίζεται με τίποτα είναι ο τρόπος με τον οποίο οι εκάστοτε κυβερνώντες αντιμετωπίζουν μέσω του κράτους τους πολίτες. Την ώρα που ζητούν από τους Έλληνες να θυσιαστούν και να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον για να σωθεί η χώρα, επιτρέπουν τη διαιώνιση μιας αντίληψης που θέλει τους Έλληνες πολίτες τρίτης κατηγορίας, με το κράτος να επιδεικνύει μια προκλητική ασέβεια απέναντί τους.

Είναι λοιπόν λογικό και φυσιολογικό και οι πολίτες με τη σειρά τους να πράττουν ακριβώς το ίδιο. Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Το κράτος προσπαθεί να αρπάξει ό,τι μπορεί και οι πολίτες να κρύψουν ό,τι μπορούν και να αρπάξουν και εκείνοι όταν μπορούν. Η επίθεση στην ακίνητη περιουσία για την εξεύρεση 3,2 δισ. ευρώ που λείπουν από τα κρατικά ταμεία εκτός από παράλογη, είναι και ανήθικη.

Παράλογη, διότι και να αποφασίσει κανείς να πουλήσει όσο όσο –δεδομένης της διατήρησης των αντικειμενικών αξιών στο επίπεδο που διαμορφώθηκαν πριν τρία χρόνια, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση–, δεν θα βρει αγοραστές. 'Αρα είσπραξη φόρων μέσω αγοροπωλησιών δεν επιτυγχάνεται. Όπως δεν θα επιτευχθεί είσπραξη φόρων από ιδιοκτήτες που έχουν υποθηκεύσει και χρωστούν το ακίνητό τους στην τράπεζα, αφού τους επιβάλλει να πληρώσουν τρεις φορές την πραγματική του αξία – «καπέλο» λόγω της φούσκας των ακινήτων, «καπέλο» λόγω ληστρικών τραπεζικών επιτοκίων, «καπέλο» λόγω της φορολόγησης. Πού θα τα βρουν;

Ανήθικη, διότι δεν αφήνει στον ιδιοκτήτη κανένα περιθώριο επιλογής, πέραν της υποχρεωτικής εκχώρησης της περιουσίας του στις τράπεζες ή στο Δημόσιο. Αναρωτιέται λοιπόν κανείς τι είδους μεταρρύθμιση είναι αυτή που θα αυξήσει τον αριθμό των αστέγων και θα προσφέρει σε κράτος και τράπεζες άδεια ακίνητα!

Π.Κ. Μαυρίδης
panamav@gmail.com


 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου