Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 20:48:58

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Θέσεις arrow Στάδιο… εξέλιξης
Στάδιο… εξέλιξης
Πηγή: Express.gr
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την εκτίμησή μου, βρίσκεται σε διαδικασία μετεξέλιξης. Μακάρι να πετύχει, θα είναι καλό και για την κοινοβουλευτική δημοκρατία». Θα ήταν ευτυχές αν η παραπάνω διατύπωση προερχόταν από σημαντική μερίδα πολιτικών αντιπάλων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καλώς ή κακώς, όμως προήλθε από τον 'Αρη Σπηλιωτόπουλο και χρήζει επισήμανσης.

Ο βουλευτής της ΝΔ δεν διεκδικεί τα εύσημα μόνο ως προς το πολιτικό του συμπέρασμα, αλλά κυρίως ως προς τη θετική απήχηση που θα μπορούσε να έχει για το πολιτικό σύστημα ευρύτερα. Ο τρόπος που ο 'Αρης Σπηλιωτόπουλος επιλέγει να τοποθετηθεί σε μια χρονική συγκυρία όπου το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ καλλιεργεί κλίμα σύγκρουσης με την Κουμουνδούρου έχει τη σημασία της. Αν μη τι άλλο δεν αποτελεί μόνο μια έκκληση να πέσουν οι τόνοι, αλλά εμπεδώνει και μια κουλτούρα fair play μεταξύ πολιτικών αντιπάλων. Σε κάθε περίπτωση περιγράφει το νέο ύφος και ήθος της πολιτικής αντιπαράθεσης που θέλουν οι πολίτες σήμερα.

Διότι πράγματι, αν πετύχει η διαδικασία μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ, κερδισμένη θα είναι πρωτίστως η κοινωνία μιας και δεν είναι καθόλου επουσιώδες να διαμορφωθεί μια διαφορετική, λογική και τεκμηριωμένη πολιτική πρόταση διακυβέρνησης, ώστε να αντιπαραβληθεί στην υπάρχουσα, που θεωρείται «μονόδρομος».

Μέχρι τότε όμως υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει. Και μια καλή ομιλία σε ένα ινστιτούτο όπως το Brookings δεν αρκεί. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πει πολλά και να κάνει ακόμα περισσότερα για να πείσει τους δύσπιστους πλέον Έλληνες ψηφοφόρους να του εμπιστευτούν τις τύχες της χώρας.

Προφανώς ακόμα δεν έτοιμος. Ίσως και να μη θέλει να είναι... Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα είναι προτιμότερο να παραμείνουν στη διαχείριση εκείνων που τις προκάλεσαν. Κοινώς, ας βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά εκείνοι που τα έβαλαν. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει λόγους να βιάζεται να κυβερνήσει. Έχει χρόνο για να κατανοήσει το παιχνίδι της διεθνούς πολιτικής και να συμμετάσχει με αξιώσεις σε αυτό.

Θετικό είναι ότι δείχνει να μαθαίνει εύκολα. Και ακόμα θετικότερο ότι δεν αρνείται τις αδυναμίες του. Ειδάλλως θα άφηνε την οργάνωση του ταξιδιού και τη συγγραφή της ομιλίας του σε συντρόφους από τις συνιστώσες. Ευτυχώς, δεν το έκανε. Ανέθεσε τη δουλειά σε ανθρώπους που γνωρίζουν και την ανθρωπογεωγραφία του αμερικανικού συστήματος λήψης αποφάσεων και τον τρόπο προσέγγισής της.

Τα δύσκολα όμως ξεκινάνε τώρα. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει πριν τους πολίτες να πείσει τους συντρόφους του πως, αν μη τι άλλο, η μετάλλαξή του βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

Π.Κ. Μαυρίδης
panamav@gmail.com 
     
 

Ζητούμενο το καθαρό «τοπίο» στην κτηματαγορά
Επείγει η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία
Επείγον ζήτημα η διοχέτευση ρευστότητας
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών
Σταθερότητα
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου