Κυριακή, 21 Απριλίου 2019, 13:51:01

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Πολιτισμός arrow «Ναι» του ΚΑΣ σε αποκατάσταση φάσης του 14ου αιώνα στο τείχος της Ακρόπολης
«Ναι» του ΚΑΣ σε αποκατάσταση φάσης του 14ου αιώνα στο τείχος της Ακρόπολης
Πηγή: Express.gr
Το θέμα είχε απασχολήσει το ΚΑΣ και πριν ένα μήνα, όταν μελέτη που αφορούσε περιοχή του βορείου τείχους της Ακρόπολης, κοντά στα Προπύλαια, πρότεινε την καθαίρεση ενός μικρού τμήματος, το οποίο δημιουργήθηκε κάποια στιγμή τον Μεσαίωνα. Ο λόγος; Για να αποκαλυφθεί περαιτέρω τμήμα της κλασικής οχύρωσης, που θα συμπληρωνόταν και με νέο υλικό. Η συζήτηση που είχε ακολουθήσει την παρουσίαση της μελέτης- η οποία εκπονείται, όπως και όλες όσες αφορούν την Ακρόπολη, από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ)- ήταν εκτενής, ενώ δεν είχαν λείψει και οι αντιδράσεις, που τελικά οδήγησαν στην απόφαση να γίνει αυτοψία στην περιοχή.

Όπως κι έγινε. Πριν λίγο καιρό, μέλη του ΚΑΣ ανέβηκαν στον Ιερό Βράχο και αποφάνθηκαν: Το τμήμα αφορά επισκευή που έγινε σε αυτό το σημείο κατά τον 14ο αιώνα, προτείνοντας τη διατήρησή του. Ως αποτέλεσμα, το θέμα επανήλθε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, παρουσία, σχεδόν, της Ολομέλειας του Συμβουλίου, καθώς και των προϊσταμένων των αρμόδιων διευθύνσεων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων). Η συζήτηση που ακολούθησε οδήγησε, τελικά, τα μέλη να γνωμοδοτήσουν υπέρ της αποκατάστασης και των δύο φάσεων (δηλαδή, του 5ου αι. π.Χ. και του 14 αι.), ενώ νέα, τροποποιημένη μελέτη θα πρέπει να επανέλθει στο ΚΑΣ.

Επίσης, ζητήθηκε ένα γενικό σχέδιο (ανάπτυγμα) για τα τείχη, όπου θα σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα εντοιχισμένα αρχιτεκτονικά μέλη (όπως για παράδειγμα από τον προ-Παρθενώνα). Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από τον καθηγητή Μανόλη Κορρέ (και νέο πρόεδρο της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, ΕΣΜΑ, μετά τον θάνατο του Χαράλαμπου Μπούρα), αυτό το ανάπτυγμα εκπονείται, ήδη, με την ολοκλήρωσή του να απαιτεί πολύ δουλειά και χρόνο. Γι' αυτό και διευκρινίστηκε στο Συμβούλιο ότι η χρήση του δεν θα αποτελεί προαπαιτούμενο για τις επεμβάσεις στο μνημείο.


 
     
 

Οι 10 πλουσιότερες τραγουδίστριες του κόσμου για το 2016
Σε Επίτιμη Διδάκτορα του ΑΠΘ θα αναγορευτεί η Αλκη Ζέη
Λογοτεχνία: Υποψήφια για διεθνές βραβείο η Σ. Μαντουβάλου
Η Μάνη και η Μεσσηνία «πρωταγωνιστούν» στην ταινία «Πριν τα μεσάνυχτα» που γύρισε ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
Παράσταση - αφιέρωμα για τη ζωή της Μελίνας
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου