Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 20:52:19

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Πολιτισμός arrow Πέθανε ο Παναγιώτης Τέτσης (2)
Πέθανε ο Παναγιώτης Τέτσης (2)
Πηγή: Express.gr
Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο δάσκαλος και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης. «Αλήθεια ποιος μπορεί να φανταστεί την Ιστορία της νεοελληνικής ζωγραφικής χωρίς την παρουσία του Τέτση; Η συνολική εικόνα της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής θα έχανε ακαριαία τους υψηλότατους τόνους της και κυρίως αυτόν τον μεταδοτικό παλμό, αυτόν τον ακαταμάχητο οίστρο, το ιαματικό αίσθημα ζωτικής ευφορίας και ψυχικής υγείας που αποπνέουν τα έργα του Υδραίου δημιουργού», είχε πεί πριν από πέντε ημέρες η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και στενή του φίλη , Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, στην εκδήλωση του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο του απένειμε το εικαστικό βραβείο «Γιάννη Μόραλη», όμως η ήδη επιβαρημένη υγεία του δεν του επέτρεψε να παραστεί.

Ο δάσκαλος και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης, «ο ζωγράφος με τα πινέλα και τα χρώματα», έχει κληροδοτήσει 210 έργα του στην Εθνική Πινακοθήκη και ζητήσε με επιστολή του να διαθέσουν το 20% αυτών προκειμένου να αγοράσουν έργα τέχνης άλλων καλλιτεχνών που λείπουν από τις συλλογές της. Προς τιμήν του στη νέα Εθνική Πινακοθήκη θα φιλοξενείται η μνημειακή «Λαϊκή αγορά» του ,στην κεντρική αίθουσα που φέρει το όνομά του.

Παθιασμένος με τη μεγάλη του αγάπη , τη ζωγραφική, ο Παναγιώτης Τέτσης διερεύνησε στο έργο του τη ζωγραφική του βλέμματος, με εικόνες βιωμένες, γνήσιες και οικείες, συνδεδεμένες με τη ζωή του. Δεινός κολορίστας , μάστορας της ελαιογραφίας και της ακουαρέλας αποθέωσε το ζωγραφικό τοπίο και την φύση . Ύμνησε στους πίνακες του τα βράχια και την θάλασσα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ύδρας, το φως και το χρώμα.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Μέγαρο Μουσικής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απένειμε το «Βραβείο Εικαστικών Τεχνών Γιάννης Μόραλης», στον Παναγιώτη Τέτση, ο οποίος όμως εξαιτίας προβλήματων υγείας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί. Εκ μέρους του παρέλαβε το βραβείο, που ήταν ένα γλυπτό του Γιάννη Μόραλη, ο γιος του, ο οποίος διάβασε ευχαριστήριο μήνυμα του μεγάλου ζωγράφου που κατέληγε με τη φράση: «Λόγοι υγείας δεν μου επέτρεψαν να παρευρεθώ στη μεγάλη αυτή τιμή. Κρίμα».

«Αξίζουν συγχαρητήρια στο υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά στον υπουργό τον κ. Μπαλτά που θέσπισε αυτό το βραβείο Γιάννη Μόραλη, που απονέμεται για πρώτη φορά και απονέμεται στον ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, τον κορυφαίο εν ζωή εκπρόσωπο των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα. Σκέφτομαι πως αν ζούσε ο Γιάννης Μόραλης, σίγουρα το βραβείο αυτό θα το απένειμε στον Παναγιώτη Τέτση. Ο Παναγιώτης Τέτσης είναι ότι ο Οδυσσέας Ελύτης στην ποίηση» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς αφού ευχήθηκε γρήγορα περαστικά στον Παναγιώτη Τέτση τόνισε ότι η στιγμή είναι πολύ σημαντική για τέσσερις λόγους. "Διότι βραβεύεται ο Παναγιώτης Τέτσης, πραγματοποιείται μια εκδήλωση που σηματοδοτεί το έτος Μόραλη, θεσμοθετήθηκε ένα βραβείο που έλειπε, καθώς εικαστικό βραβείο δεν υπήρχε ως σήμερα και επίσης ότι η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, που πέρασε στη δικαιοδοσία του δημοσίου».

Για το έργο του Υδραίου ζωγράφου που κατάφερε να τιθασεύσει το ελληνικό φως που εξαϋλώνει τα χρώματα, μίλησε η ομότιμη καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα η οποία τον χαρακτήρισε ως τον τελευταίο προσωπογράφο της ελληνικής φύσης. «Αλήθεια ποιος μπορεί να φανταστεί την ιστορία της νεοελληνικής ζωγραφικής χωρίς την παρουσία του Τέτση; Η συνολική εικόνα της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής θα έχανε ακαριαία τους υψηλότατους τόνους της και κυρίως αυτό το μεταδοτικό παλμό, αυτό τον ακαταμάχητο οίστρο, το ιαματικό αίσθημα ζωτικής ευφορίας και ψυχικής υγείας που αποπνέουν τα έργα του υδραίου δημιουργού» σημείωσε η κ. Πλάκα. Πρόσθεσε ότι ο Παναγιώτης Τέτσης κληροδότησε 210 έργα του στην Εθνική Πινακοθήκη και επέτρεψε να διαθέσουν το 20% αυτών προκειμένου να αγοράσουν άλλα έργα τέχνης. Προς τιμή του στη νέα Εθνική Πινακοθήκη θα φιλοξενείται το έργο του «Λαϊκή Αγορά» στην κεντρική αίθουσα, που φέρει το όνομά του.

Δηλώσεις:

Δήλωση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά για την είδηση του θανάτου του Παναγιώτη Τέτση

«Μου είναι δύσκολο να μιλήσω σε παρελθοντικό χρόνο για τον Παναγιώτη Τέτση. Ειδικά, όταν μόλις πριν λίγες μέρες συμμετείχαμε όλοι στην τιμητική βράβευσή του με το Εικαστικό Βραβείο «Γιάννης Μόραλης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο Παναγιώτης Τέτσης πάντα θα είναι για όλους μας αυτή η μικρή μα τόσο μεγάλη Ελλάδα την οποία «φιλτράριζε μέσα από την καρδιά του» για να την αποτυπώσει στον καμβά του. «'Αρμεγε με τα μάτια του το φως της οικουμένης» και το μετουσίωνε άλλοτε σε μια γοητευτικά απρόβλεπτη Αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα, άλλοτε στα αγαπημένα του Υδραίικα άνυδρα βράχια κάτω από το εκτυφλωτικά γυμνό ελλαδικό φως και άλλοτε στα σχεδόν ψυχογραφικά σινικής μελάνης τοπία του.

Τα μεγάλα και σπουδαία έργα τέχνης υπάρχουν πέρα και μετά τους δημιουργούς τους καθιστώντας τη μνήμη τους άσβεστη και εσαεί παρούσα. Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου για την απώλεια του Παναγιώτη Τέτση και μεταφέρω στους οικείους του τις ευχαριστίες όλων μας για την προσφορά του στην πολιτιστική και πνευματική ζωή του τόπου μας».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του Παναγιώτη Τέτση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το πάθος του Παναγιώτη Τέτση για τη ζωγραφική του βλέμματος, το τοπίο και τη φύση, το φως και το χρώμα της πατρίδας μας, αλλά ιδιαίτερα της αγαπημένης του Ύδρας, συνέτειναν ώστε να καταξιωθεί ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην Ιστορία της Σύγχρονης Νεοελληνικής Ζωγραφικής.

Η αφοσίωση του μεγάλου δασκάλου και ακαδημαϊκού στον Ελληνικό Πολιτισμό και τις αξίες του είναι εμφανής σ´ όλη του την προσωπική και καλλιτεχνική διαδρομή και κυρίως από το κληροδότημα 210 έργων του στην Εθνική Πινακοθήκη και το επίσημο αίτημά του να διατεθούν 20% αυτών, προκειμένου να αγοραστούν έργα τέχνης άλλων καλλιτεχνών που λείπουν από τις συλλογές της.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης για τον Παναγιώτη Τέτση

«Ο Παναγιώτης Τέτσης μας έμαθε να μη φοβόμαστε όπως αυτός δε φοβήθηκε τον ανταγωνισμό των χρωμάτων με το δυνατό φως του ελληνικού ήλιου.

Ευτύχησε να τον προσέξει ο Πικιώνης, να τον στηρίξουν ο Νικος Χατζηκυριάκος- Γκίκας και ο Ανδρέας Εμπειρίκος και να μαθητεύσει υπό τον K. Παρθένη.

Ο "ζωγράφος με τα πινέλα και τα χρώματα" μας έκανε καλύτερους κι αυτό του το χρωστάμε.

Μας άφησε σπουδαία κληρονομιά».


 
     
 

Οι 10 πλουσιότερες τραγουδίστριες του κόσμου για το 2016
Σε Επίτιμη Διδάκτορα του ΑΠΘ θα αναγορευτεί η Αλκη Ζέη
Λογοτεχνία: Υποψήφια για διεθνές βραβείο η Σ. Μαντουβάλου
Η Μάνη και η Μεσσηνία «πρωταγωνιστούν» στην ταινία «Πριν τα μεσάνυχτα» που γύρισε ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
Παράσταση - αφιέρωμα για τη ζωή της Μελίνας
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου